Omrin scheidt veel meer afval dan landelijk gemiddelde

30 jun 2018 - 10:07

Het lukt afvalverwerker Omrin in Fryslân om veel meer afval te scheiden dan het landelijk gemiddelde. Dat is echter niet terug te vinden in de nieuwste afvalcijfers van het CBS, die zaterdag zijn bekendgemaakt.

Offalskieding - Foto: Omrop Fryslân

Uit de cijfers blijkt dat er Nederland geleidelijk minder afval wordt weggegooid en dat het scheidingspercentage van het afval is gestegen van 49 procent in 2007 tot 57 procent vorig jaar. Bij Omrin ligt dat cijfer veel hoger, op 73 procent. Dat komt omdat het CBS de cijfers baseert op het scheiden aan de bron, terwijl Omrin in de speciale nascheidingsinstallatie in Heerenveen nog veel meer afval terugwint en recyclet.

Auke Bergsma, specialist duurzaamheid bij Omrin

Fryslân is een van de provincies met het hoogste aantal kilo's afval per inwoner, ruim 600. In sommige provincies is dat wel 200 kilo minder. Waarschijnlijk komt dat, doordat in landelijke gebieden veel tuinafval wordt geproduceerd. In steden is dat veel minder.

Gemiddeld wordt in onze provincie zo'n 64 procent van het afval gescheiden aan de bron. Ook dat is hoger dan het landelijk gemiddelde.

Trefwoorden: 
CBS Omrin afval
(advertinsje)