Iepenloftspullen: de première van Redbad

29 jun 2018 - 22:50

''Voor Fryslân, voor Redbad!'' Regisseur Tiffany van de Wal moedigt alle spelers nog even goed aan voordat de première van Redbad kan losgaan. ''We zijn er klaar voor om het stuk te laten zien'', zegt ze met een gezonde dosis spanning. Het verhaal van de grootste Friese koning is bij veel mensen niet bekend, en daar moet met dit iepenloftspul verandering in komen vindt Sake van der Wal, de vader van Tiffany. En hoe kan dit mooier dan in de nieuwe theatertuin van Broeksterwâld? Ook al weet iedereen misschien nog niet genoeg over Redbad, alle acht speeldagen van het iepenloftspul zijn al compleet uitverkocht.

Het is een prachtige geschiedenis en een om als Friezen trots op te zijn.

Regisseur Tiffany van der Wal

Het stuk duurt in totaal ruim twee uur, dus dat wordt een lange zit. Maar dan krijg je ook wat! De volledige geschiedenis van Redbad komt voorbij, inclusief boten, vlotten, paarden, vuur, vechtpartijen en liefde. De tijd waarin Redbad regeerde, komt tot leven door het imposante decor en de kleding van de spelers. En uiteraard door de taal, die soms door de ouders moeilijk te volgen is. De hele sfeer draagt er zo aan bij dat het publiek compleet ondergedompeld wordt in de wereld van Redbad. Met de zinnen: ''Breng hem snel naar het walhalla, want dan pas is hij vrij'', wordt het slotstuk bezongen.

Foto: Omrop Fryslân

De reacties van het publiek zijn positief, ''Het is prachtig, ik heb echt genoten'', wordt gezegd. ''Ik vond de spelers geweldig, maar ik snapte het verhaal niet zo goed.'' Kortgeleden was de première van de film Redbad. Een man verwijst ernaar door te zeggen dat Redbad van Broeksterwâld mooier is dan de film van Roel Reiné. Een mooier compliment kun je bijna niet krijgen.

(advertinsje)