De Frissel uit Drachtstercompagnie wint Sjongfestival 2018

29 jun 2018 - 19:51

School De Frissel uit Drachtstercompagnie is de winnaar van het Sjongfestival 2018 geworden. Zij wonnen vrijdag het Sjongfestival met het liedje 'Freonskip boppe'. De jury was zeer te spreken over het optreden van de school: ''Er valt te horen dat er veel aan muziek wordt gedaan op de school. Een goed kleurenpalet aan muziek, met rap en rock.'' De Kogge uit IJlst won de tekstprijs, de prijs voor het beste zelfgeschreven nummer. De finale werd gehouden op het Zaailand in Leeuwarden.

Foto: Kim Schotanus

De winnende school ging naar huis met de gouden microfoon en de wisselbokaal: de 'Karin de Jong-prijs'. De tweede prijs ging naar De Kogge uit IJlst en de derde plaats naar Eben Haëzer uit Dokkum. Ook over die twee scholen was de jury zeer te spreken.

De opdracht aan de scholen was dit jaar om een eigen tekst te schrijven. De tekstprijs was voor De Kogge uit IJlst, omdat zij volgens de jury de beste tekst hadden geschreven. Zij waren erg enthousiast over de tekst van het liedje 'Kom mar by ús'.

Podium bij CityProms

Het Sjongfestival was dit jaar wat anders dan gewoonlijk, groter en met nieuwe elementen. De finale werd gehouden op het podium van CityProms op het Zaailand in Leeuwarden. Zes scholen uit heel Fryslân hebben opgetreden voor de professionele jury die bestond uit Janneke Brakels, Wiebe Kaspers en Nynke Laverman. De presentatie lag in handen van Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries.

Het Sjongfestival wordt georganiseerd door Cedin, Afûk, Kunstwerk en Omrop Fryslân en wordt eenmaal per twee jaar gehouden.

Trefwoorden: 
zingen
(Advertentie)
(Advertentie)