Eigenaar Heeres in cassatie in mestsilodrama Makkinga

29 jun 2018 - 15:28

De mestsilozaak waarbij in 2013 drie mensen om het leven kwamen, krijgt een juridisch vervolg. Advocaat Tjalling van der Goot gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof, negen dagen geleden. Het gerechtshof nam de eis van het Openbaar Ministerie over: de directeur van het betrokken schoonmaakbedrijf uit Abbega werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 100.000 euro.

Foto: ANP

Volgens de verdediging is de invloed van het zogenoemde spuiwater op het ontstaan van het dodelijke gas niet goed meegenomen door het hof. Dat water was door de boer in de silo gebruikt, maar dat wisten de mensen die de silo moesten schoonmaken niet. Deskundigen hebben daar verklaringen over afgegeven, maar die zijn gebaseerd op een onderzoek uit 1988.

Tjalling van der Goot over de cassatie

Dat vindt Van der Goot niet terecht. "Het hof stelde vast: zonder spuiwater kon het ook deze gevolgen hebben. Daarbij wijzen ze op een rapport uit 1988. Maar dat gaat over het mixen van mest. En mixen kan alleen maar in een gevulde mestsilo. We praten hier echter over schoonmaakwerkzaamheden in een bijna lege silo."

Als het niet begrijpelijk is, is het niet goed gemotiveerd.

Advocaat Tjalling van der Goot

"De hoge Raad toetst alleen maar of het Gerechtshof op basis van de feiten deze beslissing kon maken en of het begrijpelijk is uitgelegd. Maar in onze visie is het niet begrijpelijk uitgelegd. En als het niet begrijpelijk is, is het niet goed gemotiveerd. En dát kun je in cassatie aan de Hoge Raad voorleggen."

Het duurt minstens een jaar voordat er duidelijkheid is, verwacht Van der Goot. "Dit jaar gaan we er niets over horen. Misschien voor de zomer van volgend jaar."

Trefwoorden: 
rechtszaak Makkinga mestsilo
(Advertentie)
(Advertentie)