Mogelijk toch standbeeld van Fries paard op Afsluitdijk

29 jun 2018 - 14:07

Het onderzoek naar de mogelijkheid van een groot standbeeld van het Friese paard op de Afsluitdijk wordt nieuw leven ingeblazen. Stichting Faderpaard, dat ook theaterstuk De Stormruiter organiseert, steekt geld in een vervolgonderzoek. Ben van der Knaap, oud-directeur van Theater Sneek, zal het onderzoek leiden.

In artist impression fan it Paard van Friesland - Foto: Redmar Feenstra

Ben van der Knaap over het Friese paard-standbeeld

Al sinds 2012 is er sprake van een standbeeld van twintig meter hoog, maar het project 'Het paard van Friesland' kwam nog niet van de grond. Barbara Borger was hier de initiatiefnemer van, maar is daar intussen mee opgehouden. Stichting Faderpaard pakt het nu verder op. De belangrijkste punten in het onderzoek zijn geld en de locatie.

Geld

Faderpaard is de initiator van het nieuwe onderzoek. De stichting steekt geld in de aanstelling van Van der Knaap. De stichting wil ook onderzoeken of ze met de opbrengst van De Stormruiter het project van een nog grotere financiering kunnen voorzien. Dat zijn geen miljoenen, zegt voorzitter Tjisse Wallendal van Faderpaard. Volgens hem zijn er veel meer partijen nodig om het financieel rond te krijgen.

Door de Schot Andrew Scott was er al een maquette van vier meter hoog gemaakt en ook lag er al een begroting. Die zal nog eens kritisch bekeken moeten worden, zo zegt Van der Knaap. Dat er genoeg geld komt is een belangrijke eis. "Dat moet van tevoren een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn", zegt de projectleider.

Locatie

Het paard moet op de Afsluitdijk komen, maar het is nog niet duidelijk of dat echt mogelijk is. Rijkswaterstaat zal daar uitsluitsel over moeten geven. De zeedijk is van evident belang. Het is dan ook de vraag of zo'n groot standbeeld wel geschikt is om daar te staan.

Het onderzoek zal uiterlijk tot februari 2019 duren, maar eigenlijk wil Van der Knaap het eerder klaar hebben.

(advertinsje)