Bakkeveen wil als Sardinië zijn

29 jun 2018 - 11:59

Bakkeveen wil als Sardinië zijn. Het Italiaanse eiland is één van de plaatsen op aarde waar mensen langer leven in goede gezondheid. Bakkeveen wil dat ook bereiken, maar dat is een grote klus. De huisarts, een diëtiste en de dorpsbewoners zelf zetten zich in om van Bakkeveen een zo gezond mogelijk dorp te maken.

Volgens de huisarts van het dorp, Jon Brouwers, is in de eerste plaats bewustwording belangrijk. "Mensen moeten eerst inzien dat de huidige manier van leven niet altijd de meest gezonde is. Op het gebied van voeding valt de meeste winst te behalen, en we leven te gestrest", zegt Brouwers.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Verslaggever Bauke Deelstra praat in de dorpstuin van Bakkeveen met huisarts Jon Brouwers en een dorpsbewoner

Wij zijn heel erg gewend om koekjes en snoepjes te eten, maar wij moeten gezond eten normaler vinden.

Diëtiste Yteke Hoekstra

Volgens diëtiste Yteke Hoekstra wordt er door veel bewoners uit Bakkeveen al uit eigen tuin gegeten. Toch ziet ze ook genoeg mensen met overgewicht en cholesterolproblematiek. Hoekstra: "Wij zijn heel erg gewend om koekjes en snoepjes te eten, maar wij moeten gezond eten normaler vinden."

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Diëtiste Yteke Hoekstra

Blauwe Zone

Behalve het Italiaanse eiland Sardinië, horen ook onder andere Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica en het geïsoleerde Griekse eiland Icaria bij de Blauwe Zone. Er zijn negen onderdelen van belang in de blauwe zone. Het gaat niet alleen om genoeg bewegen en gezond eten, maar ook om het hebben van goede banden met familie en vrienden is belangrijk.

(advertinsje)
(advertinsje)