Klimaatspecialist Jan Rotmans: "Veestapel moet helft kleiner"

28 jun 2018 - 23:00

Als Nederland, en dus ook Fryslân, de CO2-uitstoot en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs wil halen, moet de veestapel met de helft worden ingekrompen. Dat zei klimaatspecialist professor Jan Rotmans donderdag op de zomerborrel van de organisaties Circulair Friesland en Fossylfrij Fryslân.

Landbouw is met de industrie, het verkeer en vervoer en de bebouwde omgeving een van de vier terreinen die grote invloed hebben op het klimaat. We moeten vooruit naar vroeger, zegt Rotmans. En daar bedoelt hij mee dat de melkveehouderij en de landbouw veel kleinschaliger moeten worden, met behoud van de natuur en met een veel lagere CO2-uitstoot.

Klimaatspesjalist professor Jan Rotmans - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Klimaatspecialist Jan Rotmans

Rotmans geeft wel duidelijk aan, dat overheid en burgers de boeren daar niet alleen voor moeten laten opdraaien. De overheid moet helpen met subsidies en steun en de burger moet meer voor de producten betalen en bijvoorbeeld minder vlees eten. Anders kan het niet.

Absoluut noodzakelijk

Maar het is absoluut noodzakelijk, vindt Rotmans. De landbouw neemt nu veel te veel plaats in, stoot veel te veel CO2 uit en draagt in verhouding te weinig bij aan de economie en werkgelegenheid. En dat wordt alleen maar erger, nu er steeds meer boeren stoppen en worden opgeslokt door grotere bedrijven.

(advertinsje)
(advertinsje)