"Hogere waterschapslasten noodzakelijk om veiligheid te garanderen"

28 jun 2018 - 22:35

Volgend jaar gaat voor iedereen in Fryslân de waterschapsbelasting omhoog. Een uitspraak van de rechter zorgt ervoor dat het Wetterskip Fryslân geen belasting meer mag heffen over natuurgebieden in de Waddenzee en het IJsselmeer. De inkomsten die het daardoor misloopt, moeten worden gecompenseerd. Volgens bestuurder Bé de Winter van het waterschap komt verhoging van de lasten neer op ongeveer twee euro per huishouding.

Foto: Shutterstock.com

Bé de Winter, bestuurder van Wetterskip Fryslân

In 2023 begint het waterschap met de versteviging van de Waddenzeedijk tussen het Lauwersmeer en Koehool. Die voldoet niet meer aan de eisen. De opknapbeurt kost ruim 300 miljoen euro en is daarmee de grootste klus ooit voor het waterschap. Daardoor kunnen in de toekomst de waterschapslasten opnieuw omhoog gaan, maar volgens De Winter moet het algemeen bestuur zich daar nog over buigen.

Inwoners van Fryslân moeten zich wel realiseren dat het om hun veiligheid gaat, zegt De Winter. "Misschien heeft niet iedereen het bewustzijn dat we onder de zeespiegel leven, maar het is wel zo. Wij moeten maatregelen nemen, om die veiligheid te garanderen. Ik denk, als mensen dat in acht nemen, dat ze er ook wel iets voor over hebben. "

(advertinsje)
(advertinsje)