Fries Museum wil Friese ambachtslieden betrekken bij tentoonstelling

28 jun 2018 - 15:14

Het Fries Museum gaat voor een van de nieuwe tentoonstellingen een beroep doen op Friese ambachtslieden. In de tentoonstelling waar het om gaat staat de Algerijnse kunstenaar Eric van Hove en zijn werk centraal. Donderdag was in de vorm van een groot motorblok alvast een voorproefje te zien.

It motorblok dat troch it Fries Museum oankocht is - Foto: Omrop Fryslân, Andor Faber

De tentoonstelling is vanaf februari volgend jaar te zien in het Fries Museum. Van Hove heeft het motorblok gemaakt met behulp van allerlei ambachtslieden uit Marokko en Indonesië. Ze hebben allemaal een deel van het motorblok gemaakt, en daarna weer ingeleverd bij de kunstenaar. Hij heeft alle onderdelen weer in elkaar gezet. Er is hierbij gebruikgemaakt van verschillende houtsoorten uit Brazilië en Congo, maar er is ook keramiek in verwerkt.

Het Fries Museum heeft het motorblok voor 280.000 euro gekocht en daarbij hulp gekregen van het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij en de Vrienden van het Fries Museum.

Friese ambachtslieden

Het is de bedoeling dat een soortgelijk motorblok wordt gemaakt door Friese ambachtslieden. Dat zullen ze gaan doen met Marokkaanse, Zweedse en Indonesische collega's, vertelt conservator Eelco van der Lingen van het Fries Museum. "Dat gaat een heel jaar duren. Tijdens dat traject gaan we ze ook bij elkaar brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren."

Conservator Eelco van der Lingen van het Fries Museum

(Advertentie)
(Advertentie)