Chinese schaatstop kiest voor Thialf

28 jun 2018 - 12:45

Thialf is deze zomerweken de thuisbasis van bijna 40 topschaatsers uit China. Het gaat om aankomende talenten die opgeleid en getraind worden voor medaillekansen tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Beijing. De groep verblijft in totaal zes weken in Heerenveen en maakt daar volop gebruik van het zomerijs en de andere faciliteiten in Thialf.

Foto: Martin de Jong

Thialf heeft de ambitie om het schaatshart van de wereld te zijn. Om die ambitie waar te maken, worden het ijs en de gloednieuwe topsportfaciliteiten ook aangeboden aan de internationale schaatsmarkt. Vanuit individuele schaatsers, trainers en teams is er een toenemende belangstelling om niet alleen de faciliteiten, maar ook kennis en 'knowhow' in Nederland af te nemen. Die interesse komt uit verschillende delen van de wereld, waarvan een aanmerkelijk deel uit Azië.

Internationaal topcentrum

Thialf-directeur Marc Winters is om meerdere redenen zeer content met de komst van de Chinezen. "Ten eerste is het een bewuste keuze om voor een goede exploitatie van Thialf niet te kiezen voor branchevreemde evenementen, maar juist dicht bij onze corebusiness te blijven. We zijn gebouwd als topijsbaan voor de topsport, waar overigens ook de breedtesport van kan genieten, en zijn in staat om niet alleen nationaal maar ook internationaal te bedienen.

Daarnaast zullen we ons kandideren bij de ISU om het predicaat Centre of Excellence te mogen gaan voeren, om daarmee te behoren tot één van de vier à vijf internationale top centra in de wereld, op het gebied van langebaanschaatsen en shorttrack. En dan helpt het als we nu al kunnen laten zien dat we die internationale aantrekkingskracht hebben".

Zomerijstraining Chinese schaatstop - Foto: Martin de Jong Fotografie

Thialf wil deze internationale activiteiten in de toekomst aanbieden binnen een eigen Thialf Academy. "We zijn daarover in gesprek met onze vaste partners, zoals de KNSB, Het Gewest en Topsport Noord, om te bespreken op welke wijze we dit zowel aan de voorkant als aan de achterkant goed vorm kunnen geven. Het zou prachtig zijn als we straks met één loket de buitenlandse markt kunnen bedienen en waar je als schaatser of als team alles kunt regelen. Van ijs, trainingsprogramma's en medische begeleiding tot aan huisvesting, visa en bijvoorbeeld onderwijs", aldus Winters.

Foto: ANP

Het zomerijs in Thialf duurt nog tot en met 14 juli. Voor recreatieve openingstijden, zie ww.thialf.nl.

(advertinsje)
(advertinsje)