Teleurstelling en zorgen bij initiatiefnemers Nij Hiddum-Houw

28 jun 2018 - 12:36

Sjoerd Mendison, de man die het initiatief heeft genomen voor windmolenpark Nij Hiddum-Houw, is teleurgesteld met het uitstel van het park. Hij begrijpt dat er zorgen zijn, maar vindt ook dat er zorgvuldig met de omwonenden is gesproken.

Wynenerzjy - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Gedeputeerde Klaas Kielstra heeft woensdag een besluit over het controversiële windmolenpark voorlopig uitgesteld tot 18 juli. Er zou volgens hem eerst meer onderzoek moeten komen naar onder andere de gezondheidsrisico's van hoge molens. Ook de compensatie voor omwonenden moet opnieuw worden bekeken, volgens de gedeputeerde. Dit is allemaal een grote teleurstelling voor Mensonides, en een groot punt van zorg: "De rek is er al behoorlijk uit."

Kleinere molens

Een optie waar de politiek nu weer naar zal gaan kijken is: kleinere molens. Dit is volgens Mensonides echter niet meteen een oplossing. "Als de molens kleiner dan 150 meter zijn, dan praten wij over een hele andere klasse. Dat betekent ook minder megawatt", vertelt hij. "Met als gevolg dat er meer molens moeten komen om de doelstellingen te halen."

Hoe heech wurdt in mûne yn it park Nij Hiddum-Houw? - Foto: Omrop Fryslân

Omgevingsadviesraad

Meer molens is precies wat er in de Omgevingsadviesraad is afgewezen. "Het deed mij gister wel wat toen er heel makkelijk werd gezegd dat de Omgevingsadviesraad niet functioneert of niet representatief zou zijn, want dat is het echt wel." Volgens Mensonides zijn met name de mensen die in de directe omgeving van de molens wonen goed vertegenwoordigd in de raad, en zou het protest nu met name uit de schil daaromheen komen. "Dat die mensen een lagere molen willen, snap ik wel, maar de directe omwonenden hebben in de OHR gezegd dat ze liever minder molens willen hebben, maar dan maar wat hoger."

Toekomst

De moed zakt Mensonides zo langzamerhand wel in de schoenen. "Wij zijn hier al tien jaar mee bezig, dus kennelijk moet er eerst 15 jaar worden gewerkt voordat een initiatief kan worden gerealiseerd. Wij gaan nu eerst als initiatiefnemers met elkaar overleggen en dan denk ik dat wij nog wel een uitnodiging krijgen van de gedeputeerde, om met hem in gesprek te gaan. En dan bekijken we wat wij als uiterste pakket nog kunnen doen."

(advertinsje)