Donderdag tweede stakingsdag streekvervoer

28 jun 2018 - 10:16

Voor de tweede dag op rij wordt er gestaakt in het streekvervoer. Voor Fryslân betekent dat, dat de meeste bussen niet uitrijden. De treinen rijden wel. Arriva laat weten dat de regionale treinen volgens de dienstregeling rijden.

In bus fan Arriva op it bsstasjon yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Pieter Beuzenberg fan fakbûn FNV oer de staking

Woensdag hebben de chauffeurs in het streekvervoer het werk voor zeker drie dagen neergelegd. Het CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en daarna wordt bekeken of er verdere acties nodig zijn. FNV besluit vrijdagmiddag of er in het weekend en in de periode daarna doorgestaakt wordt.

Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren actie voor onder andere meer loon, minder werkdruk en extra pauzes. Bij Qbuzz in Groningen hebben de stakers en vakbonden een plek om bij elkaar te komen. Er wordt gepraat over de psychologische oorlogsvoering van de werkgevers. Zo vinden de stakers de brieven die werkgevers sturen over onhaalbare eisen intimiderend. Chauffeurs die wel willen rijden, zouden worden verplicht om bijvoorbeeld hier bij Qbuzz te rijden niet op de eigen lijnen.

Arriva laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de aantijgingen. Volgens de vervoerder voldoen alle diensten in Fryslân aan de eisen en zijn de Friese medewerkers vrij om zich als staker of werkwillige te melden.

Bussen die wel rijden

Sommige bussen in Fryslân rijden wel. Dat geldt voor de lijn 155 tussen Leeuwarden en Lauwersoog. Ook de bussen op de Waddeneilanden rijden gewoon. En de lijnen 66 en 166 Leeuwarden-Holwerd rijden ook volgens de dienstregeling. De lijnen 304 en 314 tussen Drachten en Groningen rijden ook, maar het kan zijn dat er ritten uitvallen.

(advertinsje)
(advertinsje)