Iepenloftspul NON-Aktief: een impressie

28 jun 2018 - 08:42

Er is nog één non. Maar die kan eigenlijk niet meegeteld worden. Of het niet al zwaar genoeg is allemaal voor de monniken komt er ook nog een brief van de paus: het klooster moet dicht. Ojee. Wat kunnen ze bedenken om de sluiting tegen te houden? Een nonnenroof lijkt het beste idee. Masquerade Theater bestaat vijf jaar en pakt groots uit met de voorstelling NON-Aktief.

De jongeren hebben het voor het zeggen bij Masquerade Theater. Zo is het vijf jaar geleden ook begonnen. Met drie jongeren die behoefte hadden aan meer cultureel aanbod in de omgeving. Van een kleine toneelvereniging uitgegroeid tot een gezelschap van 28 acteurs. Alles doen ze hier zelf. Het spelen, maar ook de techniek, het bestuur, de muziek. Ja, wat eigenlijk niet. Dit jaar wilden ze iets maken over nonnen, het kloosterleven. Het resultaat is de voorstelling NON-Aktief.

Waar of niet waar?

Ja, er heeft echt een klooster gestaan in Veenklooster, De Mons Oliveti (olijfberg.). In de 13e eeuw gesticht. Na de reformatie zijn de kloostergebouwen afgebroken. Later kwam hier Fogelsanghstate. Op de Brink, waar het theaterstuk gespeeld wordt, ligt dus letterlijk de historische ondergrond voor het stuk. De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan, met deskundigen gesproken. Zoals de barones van Fogelsanghstate, burgemeester en oud-burgemeesters. En hun eigen fantasie er op loslaten.

Regisseur Bianca Wiersma heeft er een verhaal van gemaakt. Wat in ieder geval waar is, vertelt ze, is dat het, zoals in het stuk, een gemengd klooster was. Het moest uit elkaar worden gehaald, omdat er teveel kinderen geboren werden. Het probleem in het stuk is dat er nog maar één non overblijft. En die is verward, dus zij kan niet voor alle weeskinderen zorgen.

Ze haalden uit een klooster nonnen weg. Waargebeurd. Dat was nog een hele rel.

Bianca Wiersma, regisseur

Nonnenroof

De oplossing is, zo denken de monniken, om maar ergens anders nonnen weg te halen. De monnik die de vrouwen ophaalt, is 'vergeten' om toestemming te vragen. Zo zien we bij de repetities. Een hilarisch moment. In ieder geval komen veel woordgrapjes in de voorstelling voor, dus let daar goed op!

Masqueradefamilie

Voor Bianca voelt het alsof er een 'masqueradefamilie' ontstaan is, in de vijf jaar dat ze nu bestaan. Ze vindt het prachtig om met de kinderen en jongeren te werken. Oud-spelers houden contact en willen ook altijd weer helpen. In de loop van de tijd is er dus wel iets neergezet en dat heeft zijn invloed op alle spelers.

"Wat ik vaak terug hoor van ouders en kinderen is dat ze steviger in hun schoenen staan. Dat ze bijvoorbeeld nu meer durven te praten in het openbaar." Een van de spelers, Noamare Houwer, is het daar mee eens. Ze voelt zich heel erg thuis en kan zichzelf zijn. "Ik ben dramatischer geworden, ik ben opener en socialer, praat meer met mensen. Dat heb ik hier echt wel geleerd."

Ik ben opener geworden, socialer.

Noamare Houwer, zuster 'Inocencia'

Mindful

De weesjes zijn de jongste deelnemers aan het stuk. Dat is best druk. Er wordt natuurlijk veel gerepeteerd. Intussen gaat het schoolleven ook gewoon door met de Cito en andere dingen. Maar, zo zeggen ze, als we Cito hebben, denken we niet aan theater en als we theater hebben, denken we niet aan Cito. Heel 'mindful' dus, deze ploeg jonge acteurs. Die het anders niet makkelijk hebben hoor, want ze worden hard aangepakt. Eigenlijk krijgen ze overal de schuld van. Dat voelen ze ook, met lijfstraffen. Tsja, het waren andere tijden. Ze leren er ook nog iets van. Bijvoorbeeld dat de paus in Vaticaanstad woont. Heel erg ver weg.

Tournee

Omdat het zeilschip nu vijf jaar bestaat, willen ze dat natuurlijk vieren. Helemaal in 2018. Dus gaat Masquerade Theater als enige iepenloftspul op tournee. NON-Aktief wordt ook gespeeld op Schiermonnikoog, op de plek waar een klooster zou komen. En in Gerkeskooster, waar nog overblijfselen zijn van het klooster. Heel bijzonder vinden ze dat. Ook oud-spelers van voorgaande jaren zullen meedoen aan het stuk. "Een soort van schoolreisje", roepen de weesjes enthousiast. "Maar dan nog leuker".

Gratis

Omdat het al duur genoeg is voor iedereen, het leven en de voorstellingen die er zijn in het jaar van Culturele Hoofdstad hebben ze bij Masquerade Theater besloten dat de toegang gratis is. Zo heeft iedereen de kans om er naartoe te gaan (wel reserveren hoor). Na afloop mogen bezoekers dan zelf bepalen of ze een bijdrage willen geven en hoe hoog die is.

'Kloostergeloften'

Bijna vergeten: nog even een van de 'kloostergeloften' voor de bezoekers:

"Om de gheschiedenis niet te vervalschen, versoeken wij u voreaf uwen mobiel uit te setten (voor de monnicen en nonnen is een rinkelend telefoontoestel erch stoorend)"

Speeldata

  • Vrijdag 29 juni om 19.30 uur
  • Zaterdag 30 juni om 19.30 uur
  • Zondag 1 juli om 15.00 uur
  • Freed 6 juli om 19.30 uur
  • Zaterdag 7 juli om 19.30 uur
  • Zondag 8 juli om 15.00 uur
  • Zaterdag 14 juli om 19.30 uur (locatie Schiermonnikoog)
  • Zaterdag 1 september om 19.30 uur (locatie Gerkesklooster)

Alles weten over de iepenloftspullen in Fryslân? Kijk dan op de speciale iepenloftspulsite van Omrop Fryslân. Hier kun je exclusieve filmpjes, artikelen, nabeschouwingen en natuurlijk praktische informatie over de mooiste iepenloftspullen van 2018 vinden.

(advertinsje)