Groente en fruit groeit de hoogte in: verticaal verbouwen

27 jun 2018 - 16:53

MBO Life Sciences in Leeuwarden heeft woensdag het project Vertical Farming geopend. In de twee speciale verticale kasten die ze hebben gemaakt, kan groente en fruit de hoogte in groeien. Op een vierkante meter kan dan meer voedsel worden verbouwd in een stadse omgeving.

En dat is nodig volgens projectleider Kees van der Ploeg. "Als we zo doorgaan hebben we over een tijdje niks meer op ons bord liggen." Dat komt vooral door klimaatverandering. Oogsten mislukken in deze tijden gauw door de weersomstandigheden en daar kunnen verticale kassen uitkomst in bieden.

Foto: Omrop Fryslân

De kasten lijken op vitrines in supermarkten waar we onze melk en kaas uithalen. En dat kan dus binnenkort ook met verse groente. In de gesloten vitrines krijgen de plantjes voeding, water, lucht en CO2. En ze worden met behulp van sensoren in de gaten gehouden. Het voordeel van verticaal verbouwen is dat er geen insecten en bacteriën bij de plantjes kunnen komen. "Je kunt alles plukken en direct eten."

Studenten van MBO Life Sciences en andere opleidingen zijn twee jaar lang bezig geweest om de speciale verticale kasten te maken. Ze hebben met dit project afgelopen jaar de LC-Awards gewonnen. Nu de kasten klaar zijn, gaan studenten van verschillende opleidingen ervoor zorgen.

De afdeling Groen let op de plantjes, Voeding haalt de groente en fruit eruit waarna ze in de kantine worden klaargemaakt en de laboratoriumstudenten houden de techniek van de kasten in de gaten.

Foto: Omrop Fryslân

Een vervanging voor de bestaande landbouw is het nu nog niet, want het is kostbaar. Het project heeft zo'n 20.000 euro gekost. Het is een product van het Europese Erasmus-project Healthy Body, Sustainable World en krijgt financiële steun van de provincie Fryslân.

(advertinsje)
(advertinsje)