Bewoners Sikkemahûs zijn klaar met sternenterreur

27 jun 2018 - 16:10

De bewoners van het Sikkemahûs in Zwaagwesteinde zijn al negen jaar bezig om de agressieve sternen bij hun verzorgingscentrum weg te krijgen. Ook de afgelopen weken schijten de vogels alles onder en worden mensen aangevallen.

De sternen hebben nesten die bovenop het dak van het Sikkemahûs liggen. Het is het broedseizoen en de vogels reageren agressief, omdat ze hun jongen willen beschermen.

Woningbouwvereniging Accolade is in gesprek met de bewoners, en ook de provincie Friesland zegt met de bewoners rond de tafel te willen. Dat er tot nu toe niks gebeurd is, frustreert de bewoners. Ze zijn al jaren bezig met actievoeren, maar dat heeft nog niets opgeleverd.

Foto: Omrop Fryslân

Ons woongenot is weg.

Willem de Valk, bewoner

De bewoners van het Sikkemahûs hebben handtekeningen ingezameld, in de hoop dat de problematiek aangepakt kan worden. Volgens Willem de Valk, een van de bewoners, zijn er verschillende mensen die niet meer naar de afvalcontainer durven te lopen, omdat ze bang zijn voor een aanval door de sternen.

Datzelfde geldt voor de medewerkers van de thuiszorg die er elke dag zijn. "Wij wonen hier niet meer fijn. Ons woongenot is weg," zo zegt De Valk, die daarin wordt gesteund door andere bewoners. "Het is gigantisch, zo groot is de overlast. Ik had er van de week drie die op mijn hoofd pikten. Ze moeten het groen van het dak halen, dan kunnen ze er ook niet meer broeden," vindt Appie van der Valk.

(advertinsje)