Iepenloftspul Bantega: 'Weispield, dreame oer de Tsjûkemar'

26 jun 2018 - 22:56
Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Door te geloven, te hopen en te dromen. Eigenschappen die verzetsheld Lodo van Hamel niet vreemd waren. Zelfs niet toen hij na drie keer niet werd opgepikt uit zijn bootje op het Tsjûkemar, tot de Duitsers hem gevangen namen. ''Het komt goed. Mijn leven is een avontuur en zal hier niet eindigen.'' Door een vuurpeloton werd Lodo in de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd.

Verslaggever: Johanna Brinkman

Niet het tragische einde van zijn leven, maar de boodschap om tot het einde te blijven dromen over nieuwe avonturen vormen de rode draad van het iepenloftspul van Bantega. 'Weispield, dreame oer de Tsjûkemar' (Weggespoeld, dromen over het Tsjûkemar) vertelt de verhalen die zijn verbonden aan het Tsjûkemar. Een dynamische mix van melodrama, avontuur, klucht en met een dikke knipoog naar James Bond.

Iepenloftspul Bantegea; regisseur Eelco Venema

Ik wilde graag een stuk maken dat van hier is. Wat op deze locatie relevant is.

Eelco Venema, regisseur

Marchjepôle

Anders dan gewoonlijk is Bantega dit jaar niet het decor van Weispield. De verhalen van het Tsjûkemar komen tot leven op Marchjepôle, het grootste eiland van het meer. ''Hier hoef je niet eens een decor te bouwen, de omgeving versterkt het stuk vanzelf wel'', vindt Marten Wesselius, die de rol van Lodo op zich neemt. Het stuk krijgt daardoor een nog grotere betekenis.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Lodo en de Duvelsfaam (Duivelsmeid)

Weispield bestaat uit verschillende lagen, die allemaal te maken hebben met dromen. De eerste laag gaat dan ook over het iepenloftspul zelf. De spelers hebben het lef om in het stuk te spelen en dat betekent volgens regisseur en schrijver Eelco Venema dat zij durven te dromen. Het verhaal van Lodo van Hamel (Marten Wesselius) is de tweede laag. Verdorven zielen uit het verleden zoals Tsjûke en Marchje en de Duvelsfaam vormen de derde laag van het stuk. Ze worden met elkaar verbonden gedurende het stuk, ook al leven ze allemaal in een andere tijd. Op het moment dat Lodo van Hamel wakker wordt op het strand en niet weet wat er is gebeurd, zoekt de Duvelsfaam hem op. Deze vrouw uit 1703 (Nynke van der Veen) vindt Lodo zeer interessant, maar zit daarnaast ook in haar eigen wereld. Het maakt de situatie er niet gemakkelijker op.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
(Advertentie)
(Advertentie)