Aftellen naar de Elfwegentocht, is iedereen er wel klaar voor?

26 jun 2018 - 17:11

Twee weken door Fryslân reizen zonder ook maar één druppel benzine te gebruiken: dat is de uitdaging die duizenden Friezen de komende weken zullen aangaan. Dan begint namelijk de Elfwegentocht. Projectleider Tsjeard Hofstra: "De mentaliteit is in de loop der jaren veel veranderd, want waarom konden Friezen vroeger wel meer op de fiets naar het werk en pakken ze nu veel sneller de auto? Het wordt tijd dat Friezen zich veel meer bewust worden van de schadelijke stoffen die vrijkomen als ze bijvoorbeeld autorijden."

Op de fiets, met de elektrische trein, in een groengasbus of gewoon lopend. Er zijn tientallen manieren om op een duurzame fossielvrije manier ergens te komen. En van 1 tot en met 14 juli is het de bedoeling dat heel Fryslân dit ook doet. En daarom komt Fryslân in 2018 met unieke fossielvrije acties. Liftplaatsen, groene estafettes, met de autoped naar het werk. Van het proberen om een wereldrecord neer te zetten (de grootste duurzame parade van vervoersmiddelen ooit), tot het Hasker Pompke waar bekende Friezen blauwe diesel voor je tanken.

Blauwe Diesel

Een van de meest praktische fossielvrije oplossingen is het rijden op blauwe diesel, omdat die brandstof in alle dieselmotoren kan worden gebruikt. Blauwe diesel wordt gemaakt van afvalstoffen die vrijkomen bij het klaarmaken van plantaardige oliën, bijvoorbeeld oud frituurvet. De brandstof is echter wel een stuk duurder. Op dit moment is dat gemiddeld 13 cent per liter. Het verschil in uitstoot van CO2 is 90% minder, vergeleken met gewone diesel.

It Hasker Pompke

Maar er zijn nog niet genoeg tankstations die blauwe diesel aanbieden. Op dit moment zijn er 13 plaatsen. Hanneke Schmeink: "Dat is natuurlijk nog niet genoeg en daarom kunnen mensen twee weken lang ook terecht in Oudehaske. Daar hebben wij een pomp staan en maken we iedere dag 2000 liter blauwe diesel. Er zal iedere dag een andere bekende Fries aanwezig zijn om de diesel in de auto's te gieten." Hanneke rijdt zelf al 1,5 jaar op blauwe diesel: "Het bevalt mij heel goed, en ik heb echt het idee dat mijn auto veel schoner is."

Tanklokaasjes blauwe diesel - Foto: of

Niet alleen maar voordelen

Naast alle voordelen die blauwe diesel met zich meebrengt, is er ook een andere kant. Er is veel discussie over hoe duurzaam het echt is. Vooral omdat er niet genoeg olie in Nederland is om blauwe diesel van te maken. Als er bijvoorbeeld frituurvet wordt geïmporteerd en wordt vervoerd, dan vervallen de voordelen ook meteen. Ook wordt blauwe diesel soms van goedkopere palmolie gemaakt en dat blijkt nog veel schadelijker te zijn voor het milieu, omdat er veel bomen voor moeten worden gekapt.

Fryslân Hjoed

Projectleider van de Elfwegentocht Tsjeard Hofstra en Hanneke Schmeink waren te gast in Fryslân Hjoed en spraken daar over hun plannen voor de weken tussen 1 en 14 juli. Ook gaven ze tips voor Friezen die graag willen meedoen aan de actieweken. Bekijk hieronder wat ze hadden te vertellen.

Bewuster

Hanneke merkt nu al een verschil in hoe mensen denken over fossiele brandstof. "Wij weten allemaal dat wij op een andere manier moeten omgaan met de wereld, maar de vraag is altijd wat dan het alternatief is. Door de Elfwegentocht zie ik in het dorp dat mensen meteen een idee krijgen van wat een goed alternatief is."

Wilt u meedoen aan de Elfwegentocht of heeft u meer informatie hierover nodig? Kijk dan op elfwegentocht.nl

(advertinsje)