Juni wordt waarschijnlijk droogste maand van de eeuw

26 jun 2018 - 13:14

Er valt maar een klein beetje regenwater deze maand. In Leeuwarden viel tot nu toe maar 19,3 millimeter en in Workum slechts 13 millimeter. Dat is zo weinig, dat deze junimaand wordt waarschijnlijk de droogste sinds het begin van de officiële weermetingen in 1901. In onze provincie is het vooral in Zuidwest Fryslân droog. Er is een tekort aan regenwater van ongeveer 150 tot 210 millimeter. De eerste verschijnselen van de droogte beginnen dan ook zichtbaar te worden

Drûchste junymoanne fan de iuw?

Boswachter Henk Jan van der Veen ziet de eerste verschijnselen van de droogte met name in bos- en heidegebieden. "In de poelen staat het water wel zo'n 20 centimeter lager", vertelt Van der Veen. "Je ziet dat bijvoorbeeld aan de stengels van de lisdodde, die heeft een andere kleur." Behalve het lage waterpeil ziet Van der Veen ook veel dorre bladeren en een gele gloed bij verschillende planten. "Bij sommige planten gaat het blad krullen, dat laat zien dat het watertekort heeft", vertelt Van der Veen. Het zijn vooral de planten op zandheuvels die minder goed bij het grondwater kunnen komen.

Je ziet een gele gloed over de planten, zoals je die op je gazon ook kan zien bij droogte.

Boswachter Henk Jan van der Veen
Drûgte yn juny - Foto: Omrop Fryslân

Mocht de droogte doorzetten, en daar lijkt het wel op, dan kan het waterpeil eerst nog omhoog worden gebracht met water uit omliggende kanalen. "Wij werken daarin goed samen met het Wetterskip", zegt Van der Veen. Voor de mensen heeft hij nog wel een tip: "Kijk uit met sigaretten, hou ze bij je en laat ze niet in de natuur slingeren en maak geen kampvuur in de bos- en heidegebieden. Maar voor de rest, geniet vooral van de natuur", zegt Van der Veen.

In tegenstelling met Zuidwest Fryslân valt het met het tekort aan regenwater in Zuidoost Fryslân wel mee. De hooilanden waren lang nat door de natte herfst. De vochtige hooilanden van bijvoorbeeld de Lendevallei bij Wolvega zijn nu behoorlijk droog. Omdat het broedseizoen voorbij is, kan er nu worden gemaaid.

Trefwoorden: 
droogte natuur regen juni neerslag
(Advertentie)
(Advertentie)