Theo Hiddema: "Met steun van de Friezen kun je veel bereiken"

25 jun 2018 - 23:37

De kleine toneelzaal van De Lawei was maandag afgeladen vol voor de politieke talkshow van Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie. De 'snelst groeiende partij van Nederland', volgens partijleider Baudet, is op oorlogspad in verband met de Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Forum wil in Fryslân en in zoveel mogelijk andere provincies meedoen aan de Statenverkiezingen van volgend jaar, om zo ook zetels in de Eerste Kamer te veroveren. Pas dan kan Forum een vuist maken tegen de 'kartelpartijen' van het kabinet en 'Nederland terug veroveren'.

Als je de steun van de Friezen hebt, kun je veel bereiken in de politiek.

Theo Hiddema, Forum voor Democratie

Theo Hiddema, afkomstig uit Holwerd, begon de avond een beetje onwennig in het Fries. Hij was zeer tevreden met de goede opkomst in Drachten. "Als je de steun van de Friezen hebt, kun je veel bereiken in de politiek", zei Hiddema, met een verwijzing naar de veel linksere Piter Jelles Troelstra.

Verslaggever Onno Falkena was bij de avond van Forum voor Democratie

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Hiddema kwam verder vooral op dreef over het vreemdelingenbeleid en de 'papieren werkelijkheid' van de Tweede Kamer. "Ze zijn vaak trots op een strengere wet, maar daar gaat het niet om. Het gaat om handhaving en daar verandert meestal niets aan."

Om die praktijk te veranderen met twee zetels in de Tweede Kamer valt niet mee en daarom streeft de partij naar een zo groot mogelijke fractie in de senaat, zodat 'onverstandige wetsvoorstellen' kunnen worden weggestemd. Als voorbeeld van zo'n wet noemde Baudet het plan om het referendum weer af te schaffen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

In de zaal met 224 zitplaatsen waren zeker zo'n 300, voor een groot deel, jonge mensen aanwezig, die allerhande vragen afvuurden op Baudet en Hiddema. Na afloop konden de mensen zich opgeven als lid of als activist van de partij in verband met de Statenverkiezingen van maart. Vooral in Fryslân bestaat er veel belangstelling, volgens een bestuurslid van de partij. "Friesland krijgt een ijzersterke lijst, dat weet ik nu al."

Thierry Baudet wil in Harlingen extra campagne-activiteiten organiseren in reactie op de uitspraak van burgemeester Sluiter dat hij blij is, dat Harlingen geen PVV of Forum voor Democratie heeft.

(advertinsje)