Fûgelpits is klaar voor met olie besmeurde zwanen uit Rotterdam

25 jun 2018 - 22:13

Het vogelopvangcentrum De Fûgelpits in Moddergat staat klaar om de vogels te helpen die dit weekend met olie zijn besmeurd in Rotterdam. Dat gebeurde toen een groot vrachtschip lek raakte in de haven.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Bij Hoek van Holland wordt een noodopvang gebouwd voor de vogels. Tot nu toe heeft Gaatske Wiersma van De Fûgelpits nog geen telefoontje uit Rotterdam gekregen, maar verwacht dat ieder moment. "Op dit moment is het daar zo hectisch, het moet eerst een beetje georganiseerder worden rondom de vogels. Dus wij wachten het maar even af, maar het zou zo kunnen. En dan staat de auto al klaar en gaan we naar Rotterdam."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het opvangcentrum heeft veel ervaring met de opvang van vogels die onder de olie zitten. In 2011 hebben ze 91 zwanen uit Amsterdam schoongemaakt. Het is ze toen gelukt om alle dieren weer schoon te krijgen. Wiersma heeft zelfs een speciale wasmachine voor vogels uitgevonden, maar zwanen zijn daar te groot voor. Die moeten met de hand worden schoongemaakt en dat kan wel twee uren per dier in beslag nemen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Gaatske Wiersma van De Fûgelpits in Moddergat

(Advertentie)
(Advertentie)