"Minder gas uit Groningen zorgt voor meer gaswinning in Dongeradeel"

25 jun 2018 - 21:25

Nu in Groningen veel minder gas wordt gewonnen, wordt in Dongeradeel veel meer gas uit de bodem gehaald. Dat zegt akkerbouwer Douwe Anema uit Nes. Anema is actief bij stichting Fêste Grûn, die de bevolking wil waarschuwen voor de gevolgen van gaswinning, zoals schade en aardbevingen.

Akkerbouwer Douwe Anema uit Nes - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

"Wat daar geminderd wordt, moet hier uit de kleinere velden worden gehaald. Ze hebben verplichtingen die ze moeten nakomen", zegt Anema. Omdat Nes niet ver van de 'Hantumer breuklijn' ligt, houdt hij rekening met aardbevingen in dit gebied.

De gaswinningsput bij Moddergat - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Verder kan de akkerbouwer ook aan de natuur en de bodemdaling merken dat de gaswinning uit het veld bij Nes wordt opgeschroefd. "We zijn nu 12 centimeter gezakt en de afspraak was 24. Het is wetenschappelijk bewezen dat het daarna nog 12 centimeter zakt, dus ze moeten stoppen. We hebben de afgesproken bodemdaling bereikt."

De gaswinningsput bij Moddergat - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Douwe Anema fan Fêste Grûn

Wij moeten als gemeenschap maar eens stevig aan de bel trekken.

Akkerbouwer Douwe Anema uit Nes

Volgens Fêste Grûn is de compensatie van de gaswinning voor Nes en omgeving nu niet goed geregeld door de NAM en de overheid. Als dat niet snel verandert, moet de NAM er rekening mee houden dat er een moment komt dat de bevolking in actie komt, aldus Anema. "Wij moeten als gemeenschap maar eens stevig aan de bel trekken."

(advertinsje)
(advertinsje)