VIDEO: Aandacht vragen voor verwarde mensen met 'fake news'?

25 jun 2018 - 18:58

Er kwamen zondag en maandag veel reacties binnen over een filmpje op de Facebookpagina van Suksawat. De online community plaatste beelden van een verwarde vrouw, die met een kleine baby in het Leeuwarder bos woont. Zo leek het tenminste. Maar het filmpje is niet echt. Verslaggever Miranda Werkman weet er meer over: "De vrouw is Merel Bakker, zij is een actrice uit Amsterdam. Ze is door de GGZ gevraagd om mee te werken. Suksawat zit ook in het complot. Zo wilden ze reacties uitlokken en dat is gelukt."

Petear oer GGZ-filmke fan Suksawat

Over de vraag of dit 'fake news' is, zegt GGZ-psychiater Ton Dhondt: "Ik denk niet dat het fake news is. Onze eigen patiënten kunnen we dit niet laten doen. Dus hebben we een actrice gevraagd, om dit voor ons te doen. Om te laten zien hoe het is om verward te zijn. We zagen dat patiënten van ons op social media geframed worden als gek, of zelfs uitgelokt werden om gek gedrag te vertonen tegen betaling."

De actrice liep ook in Leeuwarden rond als verward persoon. Toen is gefilmd hoe mensen daarop reageren. Bijna alle mensen lopen voorbij. "95 procent van de mensen reageert niet, ze weten niet wat ze moeten doen. Het doel is om Fryslân toleranter te maken", vertelt Miranda Werkman.

Hoe dan? Werkman: "Het viel de actrice op dat veel mensen wegkeken. 'Dan is het net of ik er niet ben', zegt ze. Dus groet de mensen en kijk ze aan. Dat zou volgens de GGZ al een goed begin zijn."

Trefwoorden: 
GGZ Suksawat verwarde mensen
(Advertentie)
(Advertentie)