"Agressie en geweld horen er bijna bij in het openbaar bestuur"

25 jun 2018 - 14:36

Bijna één op de tien burgemeesters en wethouders heeft vorig jaar te maken gehad met geweld. Dit blijkt uit de Monitor Agressie & Geweld Openbaar Bestuur, die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het gaat om een stijging van 2 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Zo'n 15 procent geeft bovendien toe dat deze bedreigingen ook invloed hebben op de standpunten die ze innemen.

Foto: De Fryske Marren

Ik heb een keer een stoel naar mijn hoofd gekregen. Een enkele keer rijdt de politie wat vaker door mijn straat.

Fred Veenstra, voorzitter Vereniging van Friese Gemeenten en burgemeester De Fryske Marren

Ook bestuurders in Fryslân hebben te maken met bedreigingen en geweld. Fred Veenstra, burgemeester van De Fryske Marren en voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten, vertelt dat hij dit zelf heeft meegemaakt. "Ik heb een keer een stoel naar mijn hoofd gekregen. En een enkele keer gaat het zo ver dat de politie wat vaker door mijn straat rijdt", vertelt Veenstra.

Ondanks de bedreigingen, houdt Veenstra van zijn werk. "De bedreigingen komen zo incidenteel voor, dat de leuke dingen daardoor niet het onderspit delven. Het werk is over het algemeen heel erg leuk."

Fred Veenstra

Niet alleen voor Veenstra en zijn collega-bestuurders zijn geweld en bedreigingen aan hun persoonlijk adres ingrijpend. Ook op de naasten heeft dit invloed. Die hebben zijdelings ook te maken met de bedreigingen. Veenstra: "Daar moet je het thuis wel over hebben. Het kan zijn dat ik moet zeggen: 'Doe de deur vanavond maar niet open als er wordt aangebeld.'" Leuk is de intimidatie niet, maar bang is de burgemeester ook niet. "Het hoort er bijna bij. Het is niet anders."

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil bedreigde bestuurders voortaan beter bijstaan. Er wordt daarom een landelijk ondersteuningsteam opgezet om hulp te bieden, wanneer bestuurders te maken krijgen met bedreigingen of geweld.

(advertinsje)
(advertinsje)