COC Fryslân hoopt dat Roze Zaterdag opmaat is tot Fryslân als Regenboogprovincie

25 jun 2018 - 12:23

Wiekie Gorter van COC Fryslân hoopt dat de komst van Roze Zaterdag in 2020 naar Leeuwarden de opmaat is tot Fryslân als Regenboogprovincie. Fryslân en Utrecht zijn de enige provincies in Nederland die geen Regenboogprovincie zijn. Utrecht moet nog stemmen, Fryslân heeft in 2016 tegengestemd.

Door Regenboogprovincie te worden, laten provinciebesturen zien dat ze zich inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. De provinciebesturen spreken af dat ze meer doen voor gelijke behandeling van LHBTI'ers. Drenthe was in 2016 de eerste Regenboogprovincie. In Fryslân deden de fracties van PvdA, D66 en GroenLinks ook een voorstel om Regenboogprovincie te worden, maar dat werd weggestemd.

Wiekie Gorter van COC Fryslân

Nu hoopt COC Fryslân dus dat Roze Zaterdag ervoor zorgt dat Fryslân toch meegaat. Gorter ziet de komst van Roze Zaterdag als erkenning van de LHBTI in Fryslân. "We zijn heel blij met dit behaalde succes", zegt Gorter. "Vorig jaar hadden we ook al een bidbook ingediend en toen zijn we het niet geworden. Met de feedback zijn we aan de slag gegaan. Op verzoek van het bestuur besteden we meer aandacht voor acceptatie van LHBTI in de sportwereld."

City of Love

City of Love is het thema van de Roze Zaterdag in 2020. Liefde wordt vaak gebruikt als thema, maar volgens de organisatie is het ook het meest universele gevoel. In 2019 is Roze Zaterdag in Venlo. Gorter: "In Leeuwarden zullen op verschillende plekken evenementen plaatsvinden, die in het teken staan van Roze Zaterdag. Zo wordt het Oldehoofsterkerkhof het Plein van de Liefde, op het Mata Hariplein bij de regenboogtrap zullen verschillende acts plaatsvinden en het Fries Museum wordt omgedoopt tot roze tempel. En we verzorgen uiteraard een grote pride."

Trefwoorden: 
Roze Zaterdag COC Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)