Gedupeerde theatergroep aangedaan door brand; LF2018-voorstelling De Oare gaat niet door

25 jun 2018 - 10:21

De voorstelling 'De Oare' van theatergroep Buiten de Boot gaat niet door vanwege de brand in het oud-belastingkantoor in Leeuwarden, afgelopen vrijdag. Door de brand is het decor van de voorstelling op locatie verloren gegaan. De voorstelling zou tussen 10 en 24 juli worden gespeeld. De tijd ontbreekt om voor die datum een nieuw decor te bouwen en een nieuwe locatie te vinden.

Foto: Kappers Media

Afgelopen vrijdag brak een grote brand uit in het oud-belastingkantoor aan de Tesselschadestraat. Er raakte niemand gewond, maar meerdere mensen die het pand gebruikten en een aantal omwonenden, raakten wel gedupeerd door de schade die de brand veroorzaakte. Onder hen dus ook theatergroep Buiten de Boot.

We zijn geschokt. Toch wensen we dat deze voorstelling een mooi vervolg krijgt.

Theatergroep Buiten de Boot

De leden van de theatergroep zijn erg aangeslagen door de brand en moeten dit eerst verwerken, schrijven ze in een eerste reactie. Toch hoopt de theatergroep dat de brand niet helemaal het eind van de voorstelling betekent, maar dat het een begin is van iets nieuws. Ze roepen daarbij de hulp op van de 'mienskip', maar ze weten nog niet precies hoe een nieuw begin er precies uit moet zien.

"We zijn geschokt. Toch wensen we dat deze voorstelling een mooi vervolg krijgt. Daar zullen we de hulp van de community van Leeuwarden hard bij nodig hebben. We hopen dat dit incident niet de ondergang is, maar een opgang naar iets moois dat door de community gedragen wordt. Op welke manier weten we zelf ook nog niet. Eerst maar met de groep bij elkaar komen om dit te verwerken."

Rijksgebouwendienst doet onderzoek

De Rijksgebouwendienst doet deze week onderzoek naar de staat van het gebouw aan de Tesselschadestraat. Zij zijn de eigenaar van het voormalige kantoorgebouw. In de loop van deze week moet daar duidelijkheid over zijn. Volgens woordvoerder Simone Klein Haneveld stond het gebouw wel op de lijst om van eigenaar te wisselen. "Het gebouw stond inderdaad op de nominatie om, zoals wij dat noemen, 'af te stoten'", zo zegt de woordvoerder.

De Rijksgebouwendienst is verantwoordelijk voor het beheren en het in stand houden van gebouwen in ons land waar de overheid eigenaar van is. Ze zijn onderdeel van het Rijksvastgoedbedrijf. Die stellen plaatsen als gevangenissen, rechtbanken, brandweerkazernes, vliegvelden, defensieterreinen, havens, monumenten of belastingkantoren beschikbaar. Ze worden gebruikt door de Nederlandse staat.

(advertinsje)