Oerol merkt veel van invloed LF2018

24 jun 2018 - 15:23

De organisatie van Oerol kijkt tevreden terug op de 37e editie van het theaterfestival. Precieze cijfers over de kaartverkoop en bezoekersaantallen zijn er nog niet. Tot zondagavond laat zijn er nog voorstellingen. Festivaldirecteur Marelie van Rongen denkt dat de cijfers net zo goed zijn als vorig jaar.

Op rolletjes

"Er ging eigenlijk niets fout", zegt Van Rongen. Zelfs de harde wind die een aantal dagen over het eiland raasde, zorgde nauwelijks voor problemen. "Artiesten hoefden bijna geen voorstellingen af te zeggen." Ze heeft grote bewondering voor de artiesten en de bezoekers. Soms moesten die door weer en windkracht 6 à 7 fietsen om bij een voorstelling te komen. "Dat zie je terug in de sfeer. Die was erg gemoedelijk. Mensen zijn nieuwsgierig. Naar de stukken die ze zien, maar vooral ook naar elkaar. En dat is juist in deze tijden goed om te zien."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

LF2018

Oerol heeft ook kunnen profiteren van LF2018. Het trok veel professionele bezoekers van over de hele wereld naar het eiland. "Ze komen scouten voor hun eigen festival. Dat geeft de theatermakers hier de kans om hun kunsten ook in het buitenland te laten zien. Daar zijn wij hier erg dankbaar voor", zegt Marelie van Rongen.

Een van de andere LF2018-projecten is Lân fan taal. Oerol heeft dit jaar de samenwerking gezocht met Lân fan taal. Op verschillende plekken waren er voorstellingen te zien en op de festivalterreinen stond de taalkaravaan.

Van Rongen is positief: "Het is een mooi programma geworden. Ik denk dat we heel goed hebben laten zien in Friesland wat de kracht is van meertaligheid. En dat aan een heel breed publiek. Het was een hele leuke en goede samenwerking."

Napraten met Marelie van Rongen

Toekomst

Het is nog niet zeker of Oerol volgend jaar weer gebruik kan maken van festivalterrein Westerkeyn. Momenteel loopt er een bouwvergunning. De kans is klein dat het terrein dan volgend jaar nog door de organisatie gebruikt kan worden. Van Rongen: "Het is nu echt spannend. We hopen er deze zomer meer over te weten. Wij blijven graag op de Westerkeyn." Een alternatief voor het Westerkeynterrein heeft de organisatie niet. "Althans niet één die we kunnen betalen", zo zegt Van Rongen.

Het andere festivalterrein, de Betonning bij West-Terschelling, draaide ook goed. De programmering is daar op punten aangepast. Er is vooral op ingezet om meer jongeren naar het festival te krijgen. Van Rongen: "De programmering op de Betonning is vooral gericht op een mix van leeftijden. Oerol moet niet jonger worden, maar wel een goede publieksmix hebben. Dat is juist daar heel goed gelukt."

Oerol sluit zondagavond af met een groot feest op het Groene Strand van Terschelling.

Trefwoorden: 
festival Terschelling Oerol
(advertinsje)
(advertinsje)