Omrop TIP: Fan in bettere nei in oare wrâld

23 jun 2018 - 19:50

In de bossen van Hoorn op Terschelling staat de enige volkshogeschool van Nederland: Schylgeralân. In het weekend van 29 juni vieren zij hun 70-jarig bestaan met een grote reünie. Programmamaker Albert Jensma en directeur Amarins Geveke gaan terug in de tijd aan de hand van de documentaire 'Fan in bettere nei in oare wrâld', van Johan van der Zee. Wat is er veranderd in de afgelopen 15 jaar?

Fryslân DOK, Fan in bettere nei in oare wrâld - Foto: Omrop Fryslân

Na de Tweede Wereldoorlog werden overal in Nederland volkshogescholen opgericht. Hier konden jonge mensen elkaar ontmoeten, zich ontwikkelen en hun eigen cultuur en identiteit beleven. Hele volksstammen, Friese, jongeren en volwassenen hebben elkaar in Skylgeralân ontmoet en genoten van de activiteiten die er worden georganiseerd. Vanouds is een volkshogeschool een centrum van ontmoeting, bezinning en cultuur. Op Terschelling is dat nog altijd zo.

Samen met Amarins Geveke, directeur van Schylgeralân, wordt teruggekeken naar de documentaire 'Fan in bettere nei in oare wrâld' uit 2003. Programmamaker Johan van der Zee stelde toen aan haar de vraag: hoe gaat het nu met Schylgeralân? Wat is er in die 15 jaar veranderd en hoe ziet zij de toekomst?

De Fryslân DOK documentaire 'Fan in bettere nei in oare wrâld' is op zondag 24 juni om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

(advertinsje)
(advertinsje)