Gemeente Leeuwarden: "Zorgen over asbest zijn niet nodig"

23 jun 2018 - 15:34

Het asbest dat vrijkwam bij de brand in het oude belastingkantoor in Leeuwarden is alleen aangetroffen op het terrein waar de brand was. Het is niet verder verspreid. Dat zegt de gemeente, op basis van metingen van een gespecialiseerd bedrijf.

Brân Ljouwert

Het zou gaan om zogenaamd 'gebonden' asbest. Dat wil zeggen dat het niet vervliegt, dat het niet in stukjes breekt, en dat het ook niet in het bluswater terecht is gekomen. Het asbest zat in de vensterbanken van het oude belastingkantoor.

Omwonenden maken zich zorgen over het asbest. Een van hen is Irma Galema. Zij woont op nog geen tien meter van de plaats van het incident en moest vrijdag haar woning uit vanwege de felle brand. Ze is erg geschrokken: "Ik ben echt bang geweest. Ik wil graag met burgemeester Crone in gesprek. Er kan volgens mij een hoop beter."

Het asbest zou eigenlijk vrijdag al opgeruimd worden, maar toen was het volgens de gemeente Leeuwarden nog te warm in het uitgebrande gebouw. Het Rijk bepaalt nu, als eigenaar van het pand, wanneer de asbest opgeruimd wordt.

Burgemeester Crone over de asbest

De brandweer is vrijdag de hele dag bezig geweest de brand te blussen. Er is een hoop rook vrijgekomen. In het gebouw woonden vijf antikraakbewoners. Vier van hen waren thuis op het moment van de brand. Ze zijn allemaal veilig naar buiten gekomen.

(Advertentie)
(Advertentie)