Iepenloftspul Rêdbâd: Een impressie

23 jun 2018 - 08:32

Het is wat zoeken als je er niet bekend bent. Maar met behulp van Google Maps en twee keer vragen, rijden we om half zeven het erf van Sake van der Wal op. Het is druk. In een van de loodsen van het fruitteeltbedrijf aan de Patrimoniumwei is de spelersgroep zich aan het klaarmaken voor de eerste technische doorloop van Rêdbâd. Het grote theaterspektakel dat de komende weken acht keer wordt opgevoerd in de nieuwe theatertuin van Broeksterwâld, is volledig uitverkocht.

Repetitie in de theatertuin fan Broeksterwâld. Foto: Albert Jensma - Foto: Omrop Fryslan

Circa 120 enthousiaste spelers, decorbouwers en naaisters zijn sinds november bezig met de voorbereiding van het stuk. ''Wat het publiek te zien krijgt? Spektakel'', zegt regisseur Tiffany van der Wal, de dochter van Sake. Paarden, vuur, vechten, boten en vlotten op het water en een liefdesgeschiedenis. ''We hebben geprobeerd alles zo echt mogelijk te maken. We willen het publiek helemaal terugbrengen naar de tijd waarin dit verhaal zich afspeelde, rond het jaar 700. Dat ze echt voelen hoe het was om toen in Fryslân te leven.''

De 29 jarige regisseur had nog nooit van Redbad gehoord, maar toen ze een paar jaar geleden toevallig de roman Redbad, kroniek van een koning van Willem Schoorstra over het leven van Redbad in handen kreeg, was ze meteen verkocht. Hier zou en moest ze een theaterstuk van maken. En dan het liefst in de nieuwe theatertuin van haar vader.

Wat het publiek te zien krijgt? Spektakel!

Tiffany van der Wal, regisseur

De tuin

Dit avontuur begon vier jaar geleden, wanneer Sake van der Wal, bij hem achter huis een stuk land kon kopen. Het leek hem wel leuk om daar een park aan te leggen. Een soort openbare dorpstuin. En omdat Sake ook een toneelfan is, komt het plan bij hem op om er dan gelijk ook maar een theatertuin van te maken. Nu vier uur later ligt er een prachtig park met meer dan 500 verschillende planten, bomen, wandelpaden en waterpartijen. En deze tuin is nu het natuurlijke decor voor het eerste iepenloftspul van Broeksterwâld.

Dit moet altijd zijn

Over de legendarische Friese koning Redbad is niet veel bekend. ''Maar wel meer dan over al die andere bekende Friese koningen'', zegt Willem Schoorstra, die er diepgaand onderzoek naar heeft gedaan. Hij schreef in 2011 de historische roman getiteld Rêdbâd, het boek dat Tiffany van der Wal op een dag in handen kreeg en omwerkte tot een theaterstuk.

Ze bracht haar plannen met zo'n enorme drive

Willem Schoorstra, schrijver

''Tiffany had het boek gelezen en wilde er graag iets mee doen. Ze heeft mij toen gevraagd of ze het mocht gebruiken om er een iepenloftspul van te maken. Ik heb de tuin gezien en vond het een prachtige plaats voor een theaterstuk. En omdat ze zo enthousiast over het verhaal was en haar plannen met zo'n enorme drive bracht, dacht ik meteen: dit moet doorgaan.''

Foto: Omrop Fryslan
(advertinsje)
(advertinsje)