Het geluid van een 160 jaar oude polder op Terschelling

22 jun 2018 - 17:06

Over 40 jaar zijn er geen boeren meer op Terschelling. De polder is dan natuur. Die uitspraak komt van een van de bewoners van de polder op Terschelling en is opgetekend door landschapskunstenaar Elmo Vermijs. Hij heeft voor Oerol een expeditie gemaakt, waarin de bezoekers worden meegenomen naar de polder en die ook letterlijk kunnen horen.

Ontwikkeling

Elmo Vermijs heeft in opdracht van de Vogelbescherming, Oerol en Polderpracht onderzoek gedaan naar de polder op het eiland. Dit jaar bestaat die 160 jaar. Het doel was, om te kijken hoe de polder zich heeft ontwikkeld door de jaren heen en wat de toekomst is. De weidevogels in dat landschap dienen als een spiegel.

"In het verleden waren de weidevogels een grote bron van inkomsten", zegt Vermijs. "De eieren werden verkocht. Nu is dat anders. Nu worden ze beschermd en speelt de vogelwacht een belangrijke rol."

Dit is de lûdsspegel fan lânskipskeunstner Elmo Vermijs - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Zo is dat op meerdere vlakken. Vermijs heeft gekeken naar wat de betekenis is voor de huidige gebruikers van de polder: "Die is voor iedereen anders. Ook als je kijkt naar de toekomst. Dus iemand die zegt dat er straks geen boeren meer zijn en een ander die graag ziet dat er land bijkomt door middel van inpoldering."

De lûdsspegel stiet op de seedyk by Lys op Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Geluidsspiegel

Om de Oerolbezoekers het unieke van de polder mee te geven, heeft Elmo Vermijs een geluidsspiegel gemaakt en geplaatst op de zeedijk bij Lies. De spiegels werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt, om te horen of er vliegtuigen aankwamen. Vermijs vangt met de installatie het geluid op van de polder. "Je kunt hier heel goed alle geluiden uit de polder horen. De weidevogels, de koeien en de boer die op het land werkt. De installatie werkt fantastisch."

De geluidsspiegel is gemaakt van materiaal uit de polder zelf. "We hebben klei, verschillende soorten mest en bijvoorbeeld ook compost gebruikt. Zoveel mogelijk lokaal."

It lûd út dizze polder wurdt troch de spegel opfongen - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De spiegel wordt, zoals het nu lijkt, na het Oerolfestival weer afgebroken. Vermijs vindt dat jammer: "Veel mensen vragen of de spiegel blijft staan. Graag, zeg ik dan. De installatie staat wel op een primaire waterkering. Dus ik begrijp wel, dat zoiets niet zomaar kan. Maar het mooie aan deze installatie is, dat hij vanzelf verdwijnt."

(advertinsje)
(advertinsje)