Harlingers hebben geen vertrouwen in Omrin en provincie

21 jun 2018 - 22:58

Op een informatieavond over de afvaloven REC in de theaterzaal van Trebol in Harlingen overheerste donderdagavond emotie, boosheid en kritiek. De avond was bedoeld om de Harlingers voor te lichten over grote onderzoeken naar luchtkwaliteit door de GGD, maar vanwege de calamiteit met de ontsnapte wolk op 31 mei, pakte dat heel anders uit.

John Vernooij van Omrin in gesprek - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Ik denk weleens: ik wou dat de REC er niet was.

Burgemeester Roel Sluiter

Het vertrouwen van de Harlingers in Omrin en in de controle en handhaving van de provincie is weg. Burgemeester Roel Sluiter liet weten dat ook zijn geduld met Omrin op is: "Ik denk weleens bij mezelf: ik wou dat de REC er niet was."

De gemeente Harlingen heeft Omrin en de provincie kortgeleden een boze brief geschreven over de ontsnapte wolk. Volgens Sluiter was dat net een calamiteit te veel. Volgens een onderzoek van de GGD van Amsterdam is met de doorsnee luchtkwaliteit van Harlingen niets mis. Het onderzoek vond alleen op sommige dagen een beetje te veel benzeen. Andere schadelijke stoffen werden niet aangetroffen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Door de calamiteit van eind mei maakte dit verhaal niet veel indruk op kritische Harlingers. De meeste aanwezigen hebben schoon genoeg van de REC en willen dat de installatie zo snel als mogelijk wordt gesloten. Zij willen ook dat de gemeente in de rol als aandeelhouder van Omrin probeert om dat voor elkaar te krijgen.

Directeur John Vernooij van Omrin zei dat het bedrijf zich zo goed mogelijk aan alle regels houdt en in 2017 niet veel storingen heeft gehad. Hij vroeg de Harlingers om zich te baseren op de feiten en met hem in gesprek te gaan. Een deel van de aanwezigen, onder wie ook de buren van de REC, liet weten daar totaal geen behoefte aan te hebben.

Bij de informatieavond in Trebol waren zo'n 150 mensen.

Trefwoorden: 
Harlingen REC Omrin
(advertinsje)