Bouwval van Alde Fryske Tsjerken wordt verbouwd tot dorpshuis

21 jun 2018 - 20:27

In Dedgum in de gemeente Súdwest-Fryslân is donderdag het startsein gegeven voor de restauratie van de dorpskerk. Dat was ook hard nodig. De kerk had op verscheidene plekken scheuren in de muur en gaten in het dak en stond bekend als het 'krepeargefal' van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk wordt nog dit jaar voor ruim 8 ton gerestaureerd en ingericht als dorpshuis met ruimte voor een bed-and-breakfast in de kerktoren.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het dorp Dedgum is enthousiast over deze oplossing. Het dorp met ruim honderd inwoners staat volgens de plaatselijke commissie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken al 40 jaar te springen om een eigen dorpshuis en wilde deze kans niet voorbij laten gaan. Ook is het de bedoeling om eens per maand een dienst te houden in Dedgum.

Jan Balkema uit Dedgum over de nieuwe bestemming van de kerk

De Dedgumer kerk is vier jaar geleden overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken zonder bruidsschat of bijbehorend fonds voor onderhoud en restauratie. De Stichting heeft de kerk - tegen de regels in - toch overgenomen, vanwege de bijzondere historische preekstoel en de mooie ligging van de kerk in het open landschap.

Voorzitter Jan Kersbergen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Voorzitter Kersbergen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken is wel blij dat het nu gelukt is om met steun van onder andere provincie en gemeente voldoende middelen te hebben verzameld om de kerk te restaureren. Tot nu toe werd het onderhoud beperkt tot het wind- en waterdicht houden van het gebouw.

(Advertentie)
(Advertentie)