Steenmarters zorgen voor overlast, wat is ertegen te doen?

21 jun 2018 - 16:03

Oerlêst troch stienmurden ynventarisearre yn Bûtenpost

Steenmarters veroorzaken veel overlast. Ze zitten in spouwmuren en maken lawaai, ze zitten onder motorkappen en bijten leidingen door. In Buitenpost willen ze de overlast inventariseren en bekijken wat ze kunnen toen tegen de steenmarter.

Foto: Alterra

Ze zijn beschermd, dus doodmaken mag niet. Maar er moet iets gebeuren, zegt Roel Kramer van de Wildbeheereenheid in Buitenpost. "Als je een ontheffing van de provincie krijgt, dan mag je ze vangen en in de natuur weer loslaten. Maar effectief is dat niet." Kramer is daarom voor het afschieten van het beestje. "Er is maar één mogelijkheid voor een zorgvuldige reductie: zorgen dat er niet te veel zijn. En afschieten mag niet, want ze waren vroeger heel zeldzaam. Nu zijn er heel veel, maar de wet is er niet op aangepast."

Verslaggever Bauke Deelstra was in Buitenpost

Maar Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland denkt dat ook afschieten niet helpt. "Helemaal niet op de lange termijn. De steenmarters zitten overal. Als je er een doodmaakt of naar een andere plek brengt, dan komt er snel een nieuwe voor in de plaats. Het is vooral de geur die ze terugbrengt. Ze hebben een bepaalde geur. Mede daarom komt hij heel snel terug naar zijn oude plek."

Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland

Wat helpt dan wel? "De boel goed dichtmaken", zegt Tuinstra. "Als je een gat in je huis hebt van 4,5 of 5 centimeter, vaak bij de dakgoot, dan kan de steenmarter daarin. Dus maak zulke gaten goed dicht. Zo kun je voorkomen dat die steenmarter naar binnenkomt."

Maar denk erom: als de steenmarter al in huis zit en je maakt die gaten dicht, dan kan ie natuurlijk niet weer weg. "Een steenmarter zit overdag in huis en iedere nacht zijn ze op pad om te eten. Dus doe overdag een krantenprop in zo'n gat. Als de steenmarter eruit wil, dan duwt hij die prop eruit. Blijft die prop dus een of twee nachten zitten, dan kun je dat gat dichtmaken", zegt Tuinstra.

En heb je dus een steenmarter in huis en wil je die wegkrijgen, dan is er nog een optie, legt Tuinstra uit: "Dicht bij de plek waar je de steenmarter hoort, moet je even flink hard een radio, een praatzender, aanzetten. 's Nachts dus. Dat vindt-ie niet leuk en dan is de kans aanwezig dat de steenmarter ervandoor gaat."

(Advertentie)
(Advertentie)