President EU-Commissie Juncker maakt zich zorgen over kwestie Malta

21 jun 2018 - 15:48

De voorzitter van de EU-commissie, Jean-Claude Juncker, heeft zich donderdag door middel van een brief via Frans Timmermans uitgesproken over de kwestie Malta. Er is politieke onrust ontstaan nadat de Maltese minister van Cultuur zich denigrerend uitliet over de vermoorde onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. De stad Valletta op Malta is, samen met Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa.

Foto: ANP

In de brief schrijft Timmermans, uit naam van Juncker, dat de organisatie van de Europese culturele hoofdsteden onafhankelijk is van de Europese Commissie. Hierdoor kan de Commissie ook geen verantwoordelijkheid nemen voor publieke opmerkingen die gemaakt worden door een voorzitter van een Culturele Hoofdstad.

Timmermans en Juncker zeggen wel dat ze erop hameren dat eenieder die zich met Culturele Hoofdstad verbindt, zich zal gedragen volgens de Europese waarden en normen. Het gaat dan bijvoorbeeld om democratie, vrijheid van meningsuiting en het naleven van het wetboek.

"Alle opmerkingen die tegen deze principes ingaan zijn buitengewoon jammer en zouden moeten worden voorkomen", zo sluit Timmermans zijn brief af.

Trefwoorden: 
Malta EU Frans Timmermans
(Advertentie)
(Advertentie)