Tientallen taalminderheden uit Europa bijeen op congres in Leeuwarden

21 jun 2018 - 14:20

Zo'n 250 vertegenwoordigers van tientallen taalminderheden uit heel Europa zijn momenteel bijeen in Leeuwarden voor het congres van minderhedenorganisatie FUEN. De deelnemers uit meer dan dertig landen discussiëren over gelijke rechten voor minderheden in Europa.

It FUEN-kongres yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

Het FUEN-congres werd donderdag geopend door burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en voorzitter Geart Benedictus van de Ried fan de Fryske Beweging. Aan de conferentie doen ook Europarlementariërs mee uit Letland, Italië, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

Europees burgerinitiatief

FUEN verzamelde het afgelopen jaar 1,3 miljoen handtekeningen voor het Europees burgerinitiatief Minority Safepack. Het onderwerp komt daarom na de zomer op de agenda van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Dat kan niet vrijblijvend zijn, zegt FUEN-voorzitter Lorant Cincze. Hij pleit voor een Europese dialoog tussen meerderheden en minderheden en een 'pact' dat minderheden gelijke rechten geeft. Waarnemers noemen het lopende FUEN-congres daarom het meest belangrijke tot nu toe.

De tweede dag van het FUEN-congres staat in het teken van Fryslân. Dan komen onder andere Sietske Poepjes en professor Goffe Jensma van de RUG aan het woord.

Trefwoorden: 
Leeuwarden FUEN
(Advertentie)
(Advertentie)