Een kwart van de huishoudens heeft geen motorvoertuig

21 jun 2018 - 06:52

Meer dan een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft geen motorvoertuig tot hun beschikking. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Foto: ANP

Landelijk gaat het om 2,1 miljoen huishoudens waar bijvoorbeeld geen auto, motor of scooter aanwezig is. Dit is 27 procent van het totale aantal huishoudens in Nederland. Vooral huishoudens met lage inkomens hebben vaker geen motorvoertuig, dan mensen die in een hogere inkomensklasse vallen.

Van de ruim drie miljoen huishoudens in de laagste inkomensklasse heeft 46 procent geen motorvoertuig. In 27 procent van die huishoudens heeft ook niemand een rijbewijs. Ter vergelijking: in bijna alle huishoudens in de hoogste inkomensklasse is wel een auto, motor of scooter aanwezig.

Op Vlieland minste vervoermiddelen

Huishoudens op Vlieland hebben procentueel het minst vaak een motorvoertuig van alle Friese gemeenten. In 31,3 procent van alle gevallen is daar geen auto, motor of scooter aanwezig. Na Vlieland volgen Leeuwarden (30,2 procent), Terschelling (26,2 procent) en Schiermonnikoog (25,8 procent).

In de vroegere gemeente Littenseradiel zijn de meeste vervoermiddelen te vinden bij huishoudingen. Minder dan tien procent (9,6 procent) van die huishoudens heeft geen auto, motor of scooter. Andere gemeenten waar huishoudens veel motorvoertuigen hebben, zijn de vroegere gemeente Menameradiel (11 procent), De Fryske Marren (12,7 procent) en Ferwerderadiel (13 procent).

De gegevens die voor dit onderzoek zijn gebruikt, komen van het CBS en de RDW. Ze zijn voor het grootste deel gebaseerd op cijfers uit 2016.

(advertinsje)
(advertinsje)