De onzichtbare wereld zichtbaar gemaakt op Terschelling

20 jun 2018 - 23:00

Het is zo klein, dat je een grote microscoop nodig hebt om het te zien: kiezelwier. Onder de naam Frustule zijn op het strand van Hoorn de eencellige algen zichtbaar gemaakt door kunstenaars Charlotte 't Hart en Karin van der Veen. Ze hebben speciaal voor Oerol skeletten van de organismen laten maken.

'Smurrie'

Charlotte 't Hart heeft een fascinatie voor kiezelwieren. Ze is waddengids voor de Waddenvereniging en kwam zo achter het bestaan van het organisme. "Het is die bruine smurrie die je wel op het wad ziet liggen. Een ééncellige alg", zegt 't Hart. "Toen ik daarover hoorde, wist ik dat ik er later iets mee zou moeten doen. Het is een wereld waar we eigenlijk niets vanaf weten."

Samen met Karin van der Veen heeft ze geprobeerd om de kiezelwieren aan het licht te brengen. Bij een glasblazer hebben ze skeletten laten maken en daar is muziek gecomponeerd die in de glazen skeletten wordt afgespeeld.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Inkruipen

Bezoekers van deze Oerol-expeditie krijgen eerst een verhaal te horen. Dan wordt geprobeerd een beeld van het leven van kiezelwieren te geven. Daarna kun je op het strand met je hoofd letterlijk in de skeletten kruipen en hoor je de muziek. "Mensen worden er heel rustig van", zegt Van der Veen. "Ik hoop dat ze zo een beetje ervaren, hoe het is een kiezelwier te zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De glazen skeletten zijn te vinden op het strand bij Hoorn. Het kunstproject heeft de naam Frustule en is gratis toegankelijk.

(advertinsje)
(advertinsje)