Nieuwer onderzoek naar haalbaarheid vaarweg Drachten

20 jun 2018 - 22:48

De Provinciale Staten wil een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe vaarweg naar Drachten. Een vaarweg alleen voor de ondernemers in Drachten kan financieel gezien in ieder geval niet uit. In het onderzoek zullen ook de kansen voor bijvoorbeeld recreatie en wateropslag meegenomen moeten worden. Provinciale Staten volgt daarmee de lijn van het college van Gedeputeerde Staten.

Niet iedere partij kiest voor een nieuwer onderzoek. CDA, PVV, PvdD, 50Plus en D66 willen de boeren op de Hege Warren en de bedrijven in Drachten snel duidelijkheid geven. Ze willen een streep onder de komst van de nieuwe vaarweg zetten. Extra onderzoek levert alleen maar langer onzekerheid op, zegt Rendert Algra van het CDA.

Gedeputeerde Poepjes over de vaarweg

Gedeputeerde Algra over de vaarweg

Prinses Margrietkanaal - Foto: Hans Molema

Prinses Margrietkanaal

De partijen in Provinciale Staten hebben het ook over een goede vaarverbinding van het Prinses Margrietkanaal naar Heerenveen gesproken. Door de Meinesloot door de trekken, zouden de grote binnenvaartschepen en plezierjachten elkaar niet dwars zitten bij Terherne. Ook dit kost veel geld.

De gemeente Heerenveen had eerder al aangegeven naar oplossingen te kijken. Die kans krijgt het gemeentebestuur nu. Gedeputeerde Poepjes zegt wel dat er een groot prijskaartje hangt aan het varen door de Meinesloot.

(advertinsje)