Stichting Leergeld hoopt nog meer families te helpen: "Laat ze maar komen"

De vier Friese Leergeld stichtingen verwachten ook dit jaar weer veel meer kinderen te kunnen helpen. De organisatie heeft afgelopen jaar bijna 2000 kinderen meer geholpen dan het jaar ervoor om op zwem- en dansles, schoolreisje of zomerkamp te gaan. Ook de komende tijd zal het aantal aanvragen niet dalen, verwacht Paula van der Veer van Stichting Leergeld Leeuwarden. Volgens haar komt dat doordat er nu meer bekendheid over het probleem is.
Stichting Leergeld ferwachtet ek dit jier mear bern te helpen
Omrop Fryslân heeft vorig jaar in een themaweek aandacht aan dit onderwerp gegeven, maar de financiële situatie van de mensen is nog niet overal verbeterd. De stichting wil vooral via scholen meer kinderen bereiken. Meesters en juffen die zien dat een gezin weinig te besteden heeft, zouden dit kunnen melden bij een van de Leergeld stichtingen.
Dat zijn mensen die wel werken en geld verdienen, maar weinig overhouden voor andere dingen
Paula van der Veer, Stichting Leergeld Leeuwarden
Maar het is niet altijd makkelijk te zien of een familie het niet kan betalen om de kinderen aan activiteiten mee te laten doen. Volgens Van der Veer gaat het vooral om gezinnen waarin de ouder(s) parttime banen hebben. "Dat zijn mensen die wel werken en geld verdienen, maar weinig overhouden voor andere dingen."
Kinderen uit die families hoopt de stichting in de toekomst te kunnen helpen. Het betekent wel dat de stichtingen het veel drukker krijgen. "Maar dat maakt niet uit. Wij weten altijd wel mensen te vinden die ons willen helpen. Laat ze maar komen", zegt Van der Veer.
We hebben door het leergeld ook een fijn Sinterklaasfeest gehad, mét cadeautjes
Jan Willem Adams
Jan Willem Adams, die op Terschelling woont, heeft ook twee jaar gebruik gemaakt van Stichting Leergeld. Hij volgde een opleiding en kwam daardoor in financiële problemen. Hij had 100 euro per week om het gezin van vijf te onderhouden. Adams is ontzettend blij dat hij leergeld kreeg. "Daardoor kon mijn jongste dochter op dansles. Mijn andere dochter moest voor school naar Harlingen en kreeg een laptop. We hebben door het leergeld ook een fijn Sinterklaasfeest gehad, mét cadeautjes."
Het aantal aanvragen verschilt per Friese regio. In Súdwest-Fryslân zijn de minste aanvragen. Dat betekent niet meteen dat daar minder arme mensen wonen, maar het heeft te maken met hoeveel hulp daar nu al door de stichtingen aan de gezinnen geboden wordt."
Volgens Van der Veer komen veel aanvragen vanuit Leeuwarden. "In kleine dorpen zie je dat mensen elkaar beter kennen en elkaar meer helpen dan in de stad."
Via www.kindpakket.com kunnen gezinnen met een laag inkomen vergoedingen aanvragen. Stichting Leergeld werkt samen met de Friese gemeenten.