Leerlingen van vier basisscholen zwaaien de grutto uit

20 jun 2018 - 17:04

De kinderen van vier basisscholen hebben woensdag de grutto uitgezwaaid. Dat deden ze bij het speciale uitzwaaimoment vanuit een centraal stuk weiland tussen de vier scholen. De kinderen hebben twee jaar lang het project Greidhoeke goes Onderwijs (GGO) gevolgd. Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar de grutto en haar omgeving.

Terwijl de grutto nu nog bij ons in Fryslân is, gaat deze vogelsoort binnenkort weer op reis naar het zuiden. Een mooi moment om de grutto op een ludieke wijze uit te zwaaien en terug te kijken op alle GGO-activiteiten. Voor het uitzwaaimoment was er ruimte voor beweging en muziek. Activiteiten die de kinderen zelf hadden bedacht en dat allemaal in de natuur.

De schoolkinderen hebben vorig jaar al een liedje gemaakt over de grutto, een samenwerking met de band WIEBE. Artiest Wiebe Kaspers en drummer Daan Slagter waren ook bij het uitzwaaimoment, om het liedje samen met de kinderen te zingen. Het nummer kwam als hoogste nieuwkomer binnen in de Fryske Top 100.

Greidhoeke - Foto: Omrop Fryslân

Greidhoeke goes Onderwijs is een tweejarig onderwijsproject waarbij leerlingen van de basisschool vormen van onderzoek leren toe te passen met de grutto als metafoor. De grutto is een vogel die veel voorkomt in de Greidhoeke, al leren de kinderen ook dat het niet zo goed gaat met de grutto. Leerlingen volgen de reis van de trekvogel naar Fryslân en weer terug. Daarbij onderzoeken de kinderen niet alleen hun leefomgeving, maar ook het verschil in natuur en cultuur.

Greihoeke goes Onderwijs is een project van de vier basisscholen van Gearhing Onderwijsteam 7: De Romte in Itens, De Opslach in Wommels, De Stjelp in Baard en It Bynt in Winsum.

(advertinsje)