Uitspraak in hoger beroep mestsilodrama Makkinga is zelfde als eis

20 jun 2018 - 14:02

De uitspraak in de hoger beroepszaak van het mestsilodrama in Makkinga is hetzelfde als de eis: de verdachte heeft woensdag 240 uur werkstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 100.000 euro opgelegd gekregen.

Dat is dezelfde straf die de rechtbank de eigenaar van het schoonmaakbedrijf eerder al had opgelegd. Volgens de advocaat-generaal kan het drama van 19 juni 2013 helemaal worden toegeschreven aan de verdachte. Die ging in hoger beroep omdat hij de veroordeling van de rechter onterecht vond.

De verdediging eiste vrijspraak. Volgens advocaat Van der Goot is het ongeluk veroorzaakt omdat de boer het verboden spuiwater heeft gebruikt in de silo.

It gerjochtshof yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven, de zoon van de eigenaar van de mestsilo en twee werknemers van het schoonmaakbedrijf. De drie waren in de mestsilo aan het schoonmaken, maar raakten bewusteloos door de aanwezige gassen. Toen de hulpdiensten aankwamen, was het al te laat. De drie dodelijke slachtoffers waren 26, 29, 42 jaar en kwamen uit Joure en Nijland.

(Advertentie)
(Advertentie)