Twee Friese schroothandelaren aangehouden voor handel in radioactief schroot

20 jun 2018 - 12:27

Twee Friese handelaren in schroot zijn opgepakt, omdat ze mensen hebben blootgesteld aan radioactieve straling. Ook twee handelaren uit Zuidoost-Drenthe en Overijssel zijn afgelopen week aangehouden. De vier mannen worden ook verdacht van het te koop aanbieden van 25 ton radioactieve ballastblokken.

Foto: Plysje

De politie kwam de mannen op het spoor na een melding van een Friese schroothandelaar. Die waarschuwde de autoriteiten, nadat detectiepoortjes op het bedrijf alarm sloegen. omdat een partij schroot met radioactieve stoffen voorbij kwam. Het radioactieve schroot komt waarschijnlijk uit het ruim van een gesloopt schip. De politie heeft de hele partij achterhaald. Het materiaal kan voor de gezondheid schadelijk zijn, wanneer je er langere tijd aan wordt blootgesteld. Van de vier verdachten is de man uit Overijssel vrijgelaten, de ander drie zitten nog vast.

Het afvoeren van radioactief afval kost veel geld. De politie gaat ervan uit dat de verdachten op een goedkope manier van het materiaal af wilden door het tussen ander afval te verstoppen.

Trefwoorden: 
schroot radioactief
(advertinsje)
(advertinsje)