Hoe kan de regio Noordoost-Fryslân vitaler worden?

19 jun 2018 - 21:17

Hoe kunnen beleidsmakers de regio Noordoost-Fryslân vitaal maken? Door de nadruk te leggen op de recreatieve/toeristische sector, zo luidt de aanbeveling van de onderzoekers van de Fryske Akademy en de provincie in de Economische Vitaliteitsscan Noordoost-Fryslân 2018.

Jelle Boerema, Johannes Kramer en onderzoeker Marijn Molema met de Vitaliteitsscan - Foto: Ronnie Porte

Die werd dinsdag gepresenteerd. Er stond verder in dat streekmerken belangrijk zijn en strategisch gebruikt moeten worden. Streekmerken zijn bijzondere plekken in de regio. Naast Dokkum zijn dat de nationale parken De Alde Feanen en Lauwersmeer, en nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden en de Waddenkust. Breng een structuur aan bij de organisaties en initiatieven die bezig zijn op basis van die streekmerken, is ook een aanbeveling aan de lokale overheid.

Streekmerken aanprijzen

Toerisme is een groeiende sector in Noordoost-Fryslân, maar het kan wel beter. Er moet een gemeenschappelijke recreatievisie worden ontwikkeld. Als voorbeeld noemt Jelle Boerema, voorzitter van de stuurgroep van zes gemeentes, dat beleidsmakers al dertig jaar zoeken naar hoe het verder moet met het Lauwersmeergebied. Nu is de tijd om mensen en geld in te zetten en moeten ze de regie in handen nemen.

Provinciaal beleid voor nationale parken en landschappen moet steviger. De Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost-Friesland (RMT) moet de streekmerken aanprijzen en de gastheerfunctie vervullen.

We mogen ook wel eens "grutsk' zijn op de streek, maar dat is ons niet echt eigen.

Voorzitter Jelle Boerema van de stuurgroep regiomarketing

Miljoenen beschikbaar

De provincie kan zijn voordeel doen met de Vitaliteitsscan. Net als bij een eerdere Regiodeal tussen het Rijk, provincie en gemeente, liggen er straks bij de nieuwe Regiodeal ook weer miljoenen klaar om de regio te ontwikkelen. Van de komst van een extra sneltrein naar Groningen en de aanpak van de Skieding, de weg van Drachten richting Buitenpost, kunnen dorpen veel voordeel hebben.

De komende tijd worden op lokaal en regionaal niveau omgevingsvisies gemaakt. Daar moeten sectoren zoals de bouw, metaal en agrifood een belangrijke plek krijgen, zo zeggen de onderzoekers van de Vitaliteitsscan. De scan verscheen in 2016 en 2017 ook al.

(advertinsje)
(advertinsje)