'Escher in het graan', kunstwerken op het Bildt

19 jun 2018 - 20:05

Sinds kort duiken er in de weilanden van het Bildt zeer grote figuren op: zogenoemde graancirkels. Maar wees niet bang, het is niet het werk van aliens. Kunstenaars hebben acht grote tekeningen in het graan gemaakt, als ode aan het Bildtse landschap en Escher.

Escher in het graan

Kunstenaar Henk Rusman woont al jaren op het Bildt en is de initiatiefnemer van het project 'Escher in het graan'. Hij heeft zes andere kunstenaars uit Fryslân en daarbuiten gevraagd om hieraan mee te doen. Zij hebben zelf de ontwerpen voor het graan gemaakt, met het werk van Escher als inspiratiebron.

Dit is de mooiste tijd van het jaar. Met al die groentinten op de akkers en het graan dat door de wind staat te wuiven en mij als het ware uitnodigt daar wat mee te doen.

Kunstenaar Henk Rusman

Die cirkels, daar moet je flink voor stampen. Met touwen en paaltjes worden de figuren uitgezet en met een plank aan twee touwen wordt het platgedrukt. Het is nog vroeg in het jaar, dus het graan is nog taai. Sommige kunstenaars hebben ervoor gekozen om daarom nog niet te maaien. Het werk wordt door de kunstenaars en vrijwilligers gedaan.

Foto: Omrop Fryslân

Er zijn twee graantekeningen die niet goed te zien zijn vanaf de Oudebildtdijk of de Nieuwe Bildtdijk. Ze liggen tussen de dijken op de weg tussen St.-Annaparochie en Nije Altoenae. Maar daar komt een oplossing voor. Op een betonpad bij het graan komt een reuzenrad te staan. Mensen kunnen daar een kaartje voor kopen om vanuit het reuzenrad de projecten in het Bildtse landschap te bekijken.

Trefwoorden: 
Escher LF2018 graan Het Bildt kunst
(Advertentie)
(Advertentie)