Iepenwacht Fryslân heeft het druk mei de iep en de es

19 jun 2018 - 13:20

Er moet meer variatie komen in de aanplant van bomen. Dat vindt de Iepenwacht. De wacht is weer begonnen met de controle op de toestand van de iepen in de provincie. De problemen met de bomen zijn op dit moment beheersbaar, maar met de es gaat het heel slecht. Dat komt voor een deel door de zogenaamde 'monocultuur' in ons land.

Met vijf controleurs wordt in de hele provincie naar zieke iepen gezocht. Door de controles kan er vrij snel worden ingegrepen als er zieke bomen tussen zitten. Dit jaar lijkt er een kleine toename van iepziekte te zijn, vertelt Gauke Dam van de Iepenwacht. Een groter probleem is de es. Er is een grote kaalslag onder deze bomen. Het lijkt erop dat 80 procent van de essen wordt bedreigd door een schimmel. De Iepenwacht is ook met deze bomen bezig, terwijl dat niet haar eerste taak is. De provincie wil echter niet voor alle bedreigde bomen een andere wacht hebben.

Er zal wel wat aan de ziekten, die ons bomenarsenaal bedreigen, gedaan moeten worden. Ook de eikenprocessierups is een gevaar, net als de kastanjebloedingsziekte.

Beammen ûnder druk - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Gauke Dam, coördinator van de Iepenwacht

Om de problemen met de bomen aan te pakken is een verandering van het boomplantbeleid nodig, vindt de Iepenwacht. Biodiversiteit is van groot belang. We moeten af van de monocultuur, zegt Alexander te Nijenhuis. Hij is inspecteur bij de Iepenwacht en ziet veel bomen doodgaan. Het beleid om veel dezelfde bomen te planten langs bijvoorbeeld wegen of in parken moet echt veranderen, vindt hij. Een grotere verscheidenheid zorgt ervoor dat bomen minder snel ziek worden.

Kealslach ûnder esken - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Inspecteur Alexander te Nijenhuis van de Iepenwacht

De Iepenwacht is met alle leden (gemeenten en provincies) in gesprek om te kijken hoe de ziekten beter aangepakt kunnen worden. Intussen werkt de wacht wel aan het herplanten van bomen op plaatsen waar de es verdwijnt. Ze bekijken met overheden naar kansen op subsidies voor de herplanting. Dat is nodig, omdat het anders niet te betalen is.

Trefwoorden: 
Iepenwacht
(advertinsje)