Duivenmelkers komen in actie tegen roofvogels

18 jun 2018 - 19:46
Duivenhouders Pieter en Gea Veenstra van Drachtstercompagnie - Foto: OF, René Koster

Duivenmelkers komen in actie tegen de beschermde status van roofvogels. Met name de slechtvalk, de havik en de sperwer vormen op dit moment een grote bedreiging voor de vaak kostbare postduiven.

Verslaggever René Koster in gesprek met duivenhouder Pieter Veenstra

Sommige duivenhouders zijn door aanvallen van roofvogels al de helft van de duiven kwijt geraakt. In de Tweede Kamer wordt dinsdag een petitie aangeboden waarin gevraagd wordt om een verbod op de nieuwe nestkasten, het uitzetten van gefokte roofvogels en de import ervan.

Het is net alsof ze de beste duiven eruit pikken.

Pieter Veenstra, duivenhouder uit Drachtstercompagnie

Pieter en Gea Veenstra uit Drachtstercompagnie ervaren ook veel hinder van de roofvogels. Zij zijn zo'n 10 tot 15 procent van de duiven kwijtgeraakt. Maar de schade zit niet alleen in de duiven die eruit gepikt worden, de rest van de vogels zijn vaak zo overstuur van de aanval dat er eigenlijk geen wedstrijden meer gevlogen kunnen worden.

Gea Veenstra: "De beschermstatus moet beperkt worden, want er zijn veel te veel roofvogels"

Het aantal duivenhouders is de laatste vijftien jaar al erg teruggelopen van 120.000 naar 18.000. De vergrijzing is daar de belangrijkste oorzaak van, maar er zijn ook steeds meer duivenhouders die er geen plezier meer aan beleven vanwege de schade door de roofvogels. De petitie is al meer dan zevenduizend keer ondertekend.

Trefwoorden: 
duivenhouders roofvogels
(advertinsje)
(advertinsje)