Redbad-producent Klaas de Jong kijkt uit naar Redbad-première

18 jun 2018 - 19:28

Na 14 jaar research, casting en opnames is het zaterdag zover: de première van de film Redbad in Leeuwarden. Voor de allereerste keer is het verhaal van de Friese legende te zien in de bioscoop. Fries producent Klaas de Jong liep al jaren rond met het idee om een film over de heidense held te maken en in Fryslân Hjoed kijkt hij alvast vooruit op de film.

Foarútsjen premjêre Redbad

Redbad gaat over de Friese koning Redbad ('Radboud' in het Nederlands), die in de vroege Middeleeuwen met hulp van de Vikingen de strijd aanging tegen de christenen die het geloof met harde hand oplegden in de hoge landen.

Fries

Opnamen voor de film zijn onder andere gemaakt bij De Alde Feanen bij Earnewâld en op Ameland. Dat is dan ook het enige Friese aan de film. Er komt geen woord Fries in voor, maar volgens De Jong hoeft dat ook niet. "Fryslân draagt niets bij aan de film, alleen dat sommige scenes in Fryslân zijn opgenomen." De Jong zegt ook dat Redbad helemaal niet zo Fries is. "Hij woonde in Magna Frisia, dat ontstond in de zevende eeuw. Het wordt dat wel het Friese rijk genoemd, maar het gebied is zo groot als heel Noord- en West-Nederland. Hoe Fries was Redbad dan? Die discussie wordt nu wel gevoerd. Sommigen zeggen dat de Friezen Redbad tot hun held hebben gemaakt, maar dat is niet terecht."

Historische feiten

Tien jaar lang hebben historici onderzoek gedaan naar Redbad, in samenwerking met de filmploeg. "Er is veel over Redbad dat wij niet wisten en nu weten wij nog steeds niet alles. Hij is een legende en op basis daarvan hebben wij de film gemaakt." Toch zijn er kritische geluiden over de film. Schrijver Willem Schoorstra heeft jaren geleden een boek geschreven over Redbad. Volgens hem zijn de filmmakers onterecht afgeweken van de historische feiten over de legendarische Friese koning Redbad, terwijl juist de historie interessant genoeg is om een mooie film van te maken. De Jong geeft als reactie daarop dat hij een speelfilm heeft gemaakt, geen documentaire, maar dat ze hun best hebben gedaan om zo dicht mogelijk bij de historische feiten te blijven.

Controversieel

Ook zou de film over de Friese vrijheidsstrijder misleidend zijn voor grote bevolkingsgroepen. Klaas de Jong vertelt dat hij een paar weken geleden een brief heeft gekregen van YouTube, waarin staat dat ze de trailer niet op hun website willen plaatsen. De Jong: "Wij verwachtten dat we een reactie zouden krijgen over het verzet tegen het christendom. Redbad staat bekend als een heidense vorst die het christendom als vijand ziet. In Nederland valt dat misschien mee, maar in de rest van de wereld is het nog een ding. Maar in de film laten we beide kanten van het verhaal zien."

In een documentaire van de film legt regisseur Roel Reiné uit hoe hij dat heeft gedaan. Alles over christenen is heel mooi gemaakt. Maar hij laat ook de afschuwelijke dingen zien, zoals het forceren van een religie en het forceren van het dopen. Daar tegenover laten ze ook de goede en slechte dingen zien van het heidense geloof. Bijvoorbeeld dat ze meisjes verbranden voor het geloof en dat dat heel gewoon was.

Jappenkampen

De ene film is nog niet in première gegaan, of De Jong is alweer bezig met ideeën voor een volgende. "Ik wil altijd nog wat doen met de bezetting van Nederlands-Indië. Ik denk dat daar veel verhalen in zitten die wij kunnen vertellen. Maar ook de 80-jarige oorlog en de ondergang van de VOC houd mij op dit moment bezig."

Trefwoorden: 
Klaas de Jong Redbad
(Advertentie)
(Advertentie)