Gearresteerde kinderpsychiater vraagt hulp bij honorair consulaat Nepal

18 jun 2018 - 17:34

De 66-jarige verdacht die sinds donderdag vast zit in Nepal voor kindersekstoerisme heeft bij het honorair consulaat in Kathmandu hulp aangevraagd. Dat heeft woordvoerder Willemien Veldman van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. "Deze persoon heeft om consulaire bijstand gevraagd en die krijgt hij. Meer kan ik in het belang van de privacy van de verdachte niet vertellen."

Foto: Wikimedia Commons

Consulaire bijstand

Als Nederlanders in het buitenland worden gearresteerd, vragen de autoriteiten van dat land of zij behoefte hebben aan bijstand. Als dat het geval is, geven de autoriteiten dat aan bij de ambassade of, als er geen ambassade is, bij het consulaat. Nederland heeft in Nepal geen ambassade, alleen een consulaat.

"Consulaire bijstand is een pakket aan maatregelen", vertelt Veldman. "Het houdt in ieder geval in dat je bezocht wordt door de honorair consul. Daarnaast krijg je 30 euro per maand om in je levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld in het onderhouden van contact met je familie. Verder wordt de toestand door de ambassade in de gevangenis gemonitord. En als de verdachte dat wil, kan de ambassade een lijst met namen van advocaten geven."

Willemien Veldman, Bûtenlânske Saken

Buitenlandse Zaken mag geen informatie verstrekken over of de 66-jarige verdachte uit Makkinga een advocaat in de arm heeft genomen. Dat heeft allemaal te maken met de nieuwe privacywet. Buitenlandse Zaken bemoeit zich trouwens ook niet met de verdere rechtsgang, dat is aan de lokale autoriteiten in dat land, in dit geval Nepal."

Elk jaar worden meerdere Nederlanders gearresteerd in het buitenland voor het overtreden van de wet. "Zo'n 1300 keer per jaar komt het ministerie van Buitenlandse Zaken in beeld voor het bieden van hulp. Dat gaat om personen die bijvoorbeeld drugs hebben gesmokkeld, zich aan kindermisbruik schuldig hebben gemaakt of andere misdrijven."

(advertinsje)