Bijzondere vogelkijkhut afgebrand

18 jun 2018 - 16:53

Een vogelkijkhut van natuurorganisatie It Fryske Gea in nationaal park De Alde Feanen is zaterdagavond in vlammen opgegaan. De hut staat bij de Grutte Krite. Hij is bedoeld om de kolonie aalscholvers, die in het gebied broedt, te kunnen observeren. De vogelkijkhut is alleen per boot bereikbaar. It Fryske Gea noemt de brand een groot verlies, mede vanwege de bijzondere locatie van de vogelhut.

De ôfbaarnde fûgelsjochhutte yn De Alde Feanen - Foto: Fryske Gea

De vogelkijkhut was vrij toegankelijk en hij werd ook regelmatig gebruikt. Naast de aalscholvers waren er ook andere vogels te zien, zoals zeearenden, die ook in De Alde Feanen zitten. Volgens It Fryske Gea bedraagt de schade door de brand op z'n minst 45.000 euro.

Ik begrijp niet dat iemand zoiets vernielt.

Fokke Jan de Jong. It Fryske Gea

Districtshoofd Fokke de Jong noemt de brand een groot verlies voor natuurliefhebbers. "De hut ziet er spectaculair uit, omdat hij op palen midden in het water is staat. Vanuit de hut kon je zo tientallen broedende aalscholvers zien. In één woord fantastisch. En dat is nu allemaal weg. Ik kan het maar niet begrijpen dat iemand zoiets vernielt."

Fokke Jan de Jong over de afgebrande vogelkijkhut op palen

De Jong denkt aan brandstichting. Er is geen stroomaansluiting of zonnepanelen, hierdoor heeft de brand dus niet kunnen ontstaan. Het is een vrijstaande hut op het water van hout en riet met dakpannen. Het hokje stand een meter of zes van de rietkraag vandaan. Een klein beetje riet heeft ook gebrand. Als dit in de winter was gebeurt, dan was het leed niet te overzien. Dan waren hele rietvelden afgebrand, zegt De Jong.

Er wordt nu eerst aangifte gedaan bij de politie en de verzekering krijgt bericht, zegt De Jong. Hij denkt dat de heropbouw van de afgebrande vogelkijkhut alleen mogelijk is met hulp van sponsorgeld, zo is zijn eerste reactie.

(advertinsje)
(advertinsje)