Fotograaf Catrinus van der Veen: van de zijlijn naar betrokkenheid

17 jun 2018 - 13:00

Catrinus van der Veen van Herbaijum gooit het roer om. De fotograaf die prijswinnende foto's maakte is nu medewerker bij DEI. Dat is een dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening. Een grote stap, maar voor Catrinus een heel logische. Al moest hij er wel over nadenken. Weg uit het hectische bestaan van nieuwsverhaal naar nieuwsverhaal, naar iedere dag op dezelfde plaats in relatieve rust met mensen werken. Altijd stond hij aan de zijlijn en registreerde hij wat er gebeurde. Het is prettig om nu echt ergens bij te horen.

Catrinus van der Veen begon zijn carrière als fotograaf bij Klaas Jansma. Daarna ging hij naar de Leeuwarder Courant, maar toen daar werd gereorganiseerd kwam hij bij het ANP. Dat werd een hectisch bestaan. Hij ging overal naartoe maar kreeg langzamerhand genoeg van het gevlieg. Hij wilde meer vrijheid en meer in Fryslân fotograferen. Die vrijheid gaf het ANP hem.

Mijn foto's haalden alle kranten, zelfs de New York Times. Maar 's avonds zat ik in mijn hotelkamer en dacht ik: "Wat doe ik hier?"

Catrinus van der Veen

"Ik wilde mij meten met de 'westerse' fotografen"

Van der Veen won drie keer de 'Friese fotopersprijs' en won veertien keer een prijs bij de 'Zilveren Camera'. Zo won hij in 2016 met zijn reeks over de crisisopvang van een grote groep vluchtelingen in Leeuwarden. De fotograaf wilde de ellende achter de mensen in beeld brengen. Hij was altijd op zoek naar een gezicht, de ogen waar het gevoel uit spreekt. De prijzen vindt hij mooi. Het is een bevestiging dat je bij een betere categorie hoort. Hij wilde zich meten met de fotografen uit het Westen van het land. Een prijs winnen is volgens Van der Veen mooi, maar de kwaliteit vasthouden is veel belangrijker.

Catrinus van der Veen oer syn oerstap

Een grote stap maar een mooie switch

Tegenwoordig is DEI de werkplaats van Van der Veen. Hij rolde er via zijn zoon en zijn vrouw in. De zoon van Catrinus heeft een vintagezaak in de Cultuurfabriek, waar ook de dagopvang in zit. Zo kwam hij als vrijwilliger binnen. Tegenwoordig is hij echter een professional die vier dagen in de week werkzaam is bij de opvang. Een enorme stap, zo vindt hij zelf ook, maar wel een mooie switch.

Voor het eerst hoort hij echt ergens bij, zo vertelt hij. Als fotojournalist sta je altijd aan de zijlijn. Je registreert, je fotografeert en je maakt beeld. Als medewerker van de dagopvang is hij voor het eerst echt betrokken bij een groep, en dat voelt goed. Hij wil het beste uit de medewerkers halen. Daarnaast blijft Van der Veen zo nu en dan wel foto-opdrachten doen. Dat zit in het bloed, al zal hij de hectiek van de journalistiek niet gaan missen. De dagopvang is rust voor Van der Veen.

Foto: Catrinus van der Veen

Op zoek naar spullen voor een DOKA

Het vak van fotograaf laat Van der Veen niet helemaal los en ook bij de DEI opvang gaat hij ermee aan de slag. Het doel is dat er een DOKA (Donkere Kamer, waar foto's worden ontwikkeld) wordt gemaakt in het gebouw van de opvang. Catrinus wil medewerkers die het leuk vinden het vak leren. Volgens hem zit er veel kunsttalent in de mensen van de opvang.

Voor de DOKA is nog materiaal nodig. Dus wie camera's of andere zaken over heeft dat voor een DOKA kan worden gebruikt, kan dat melden bij de DEI opvang in Alde Leie.

Catrinus mei de meiwurkers fan DEI - Foto: Catrinus van der Veen

Permanente tentoonstelling te bekijken

In de dagopvang is een permanente tentoonstelling van werk van Van der Veen. Het zijn met name foto's van het Waddengebied. Hier is de fotograaf vaak te vinden. Iedereen is welkom om de tentoonstelling en het werk van de medewerkers te bekijken. DEI is gevestigd in de Cultuurfabriek aan de Leijester Hegedyk 27 by Alde Leie.

Foto: Omrop Fryslan, Scheffer
(advertinsje)
(advertinsje)